Vragen over een kind sponsoren

SOS Moeder en kind, Afrika, SOS Kinderdorpen

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het sponsoren van een kind.
Ja, ik wil meteen een kind sponsoren

Waarom zoeken jullie kindsponsoren?

We willen dat SOS kinderen opgroeien in liefdevolle families, met een moeder en broertjes en zusjes. Dat ze gezonde voeding krijgen en scholing, medische zorg, sociale begeleiding en wonen in een goed onderhouden kinderdorp. Door een kind te sponsoren kun je een langetermijn-relatie opbouwen en meer inzicht krijgen in het dagelijkse leven van kinderen, families en hun leefomgeving. Sponsoren maken verschil in het leven van SOS kinderen.

Wat gebeurt er met mijn bijdrage als ik een kind sponsor?

SOS Kinderdorpen is een internationale organisatie. Alle bijdragen gaan naar International Donorservices, ons hoofdkantoor in Wenen (Oostenrijk). Van daaruit wordt het geld verdeeld en gaat jouw bijdrage naar ‘jouw’ SOS kind. Je maandelijkse bijdrage komt ten goede aan 3 doelen:

  • De kinderen in het SOS kinderdorp: je bijdrage helpt ons hen structureel te voorzien van alles wat ze nodig hebben om veilig en liefdevol te kunnen opgroeien. Denk aan dagelijkse behoeften als gezonde voeding, onderwijs en medische zorg, maar ook sport en spel.
  • Het SOS kinderdorp dat je steunt: met jouw steun draag je bij aan de onderhoudskosten van het kinderdorp en alle bijbehorende faciliteiten, zoals de school en het medische en sociaal centrum. Dit is het thuis van je SOS kind.
  • De gemeenschap: je helpt kwetsbare families uit de directe omgeving van het kinderdorp dat je steunt. Zo zorg je ervoor dat nog meer kinderen kunnen opgroeien in een veilige buurt en voorkomen we samen dat er nog meer kinderen alleen voor komen te staan.

Ben ik de enige sponsor?

Om alle vaste kosten (kleding, eten, onderwijs, zorg etc.) te dekken hebben alle kinderen gemiddeld tien vaste sponsors uit verschillende landen. Hierdoor kunnen we op lange termijn steun blijven geven aan onze SOS kinderen.

Zijn de andere kindsponsoren allemaal uit Nederland?

SOS Kinderdorpen is een multinationale organisatie. De kindsponsoren komen uit verschillende landen, de landen waar we fondsen werven. Deze spreiding is bewust gedaan om te zorgen dat de kinderen sponsoren hebben uit verschillende landen, en maximaal drie sponsoren uit één land.

Kan ik met mijn SOS kind corresponderen?

Net als veel kinderen vinden ook de SOS kinderen het leuk om een brief of kaartje te krijgen. Dus als je een specifiek SOS kind steunt, is het mogelijk om te corresponderen.

Krijgen andere SOS kinderen dan helemaal geen brieven?

Als het verschil te groot is en een kind bijvoorbeeld 50 brieven ontvangt en een ander geen een, dan zorgt de SOS moeder dat voor het kind dat niets krijgt, toch wat wordt geregeld.

Schrijft mijn SOS kind terug?

De SOS kinderen hebben veel meegemaakt, daarom geven we ze de ruimte om te kiezen of ze willen terugschrijven. Sommige kinderen vinden dat leuk, anderen juist niet. Wij vragen je begrip hiervoor.

Kan ik ook een pakketje naar een SOS kinderdorp laten versturen?

De kinderen vinden het heel leuk om naast post een kleine verrassing te krijgen. Denk aan een kaart, kleurplaat, velletje stickers of ballonnen. We adviseren je de pakketjes bescheiden te houden. Zo voorkom je dat ze gestolen worden of beschadigd raken, dat het kinderdorp nog invoerrechten moet betalen of dat de kinderen jaloers worden op elkaar.

Kan ik mijn SOS kind in het SOS kinderdorp bezoeken?

Het kan, maar we stimuleren het niet. We vinden het belangrijk om de privacy van SOS kinderen en hun families te respecteren. En we proberen kinderen een stabiel, ongestoord leven te bieden. Als je toch een kinderdorp of project gaat bezoeken, is het voor onze lokale collega´s en de SOS families prettig als je je bezoek aankondigt. Dan kunnen zij aangeven of je gelegen komt. We vragen je daarom vooraf contact met ons op te nemen via 020 – 303 2500. Dan helpen we je graag verder! Lees meer over het bezoeken van je SOS kind.

Hoe word ik op de hoogte gehouden over mijn SOS kind?

Naast persoonlijk contact met je SOS kind, ontvang je 2 keer per jaar informatie vanuit het kinderdorp: één keer over de ontwikkelingen van het SOS kind, inclusief een nieuwe foto, en één keer over de ontwikkelingen in het SOS kinderdorp. Vanuit SOS Kinderdorpen Nederland ontvang je jaarlijks informatie over ons wereldwijde werk. Ook sturen we af en toe informatie en tips om je te inspireren als sponsor van een SOS kind. Daarnaast kun je ons volgen via soskinderdorpen.nl, Facebook, Twitter, YouTube en onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief.

Tot welke leeftijd blijven kinderen in een SOS kinderdorp wonen?

Er is geen specifieke leeftijdsgrens. Gewoonlijk blijven kinderen in het SOS kinderdorp tot ze in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Dat wil zeggen: totdat ze hun opleiding hebben afgerond en een baan hebben gevonden of in sommige gevallen totdat ze gaan trouwen. Dit is per land en vooral per kind verschillend.

Wat is de tijdsduur van mijn donateurschap?

Je steunt een SOS kind totdat het zelfstandig in zijn of haar levensbehoeften kan voorzien en het kinderdorp verlaat. Zodra dit aan de orde is, laten we je dit weten. We stellen dan een nieuw SOS kind voor, dat hopelijk weer je leven mag verrijken en jij dat van hem of haar.

Hoe kan ik mijn donateurschap opzeggen?

Bel naar 020-303 2500 en we maken het in orde voor je. We kunnen het donateurschap per direct stopzetten. Je kunt jouw donateurschap ook wijzigen.

Waarom mag informatie over mijn kind niet met derden worden gedeeld?

Een SOS kind heeft, zo jong als hij of zij is, al veel meegemaakt. Wij willen hem of haar een veilig, beschermd leven bieden. Je kunt ons daarbij helpen door discreet om te gaan met de aan jou toevertrouwde informatie (bijvoorbeeld op social media). Dit betekent ook dat we sommige gegevens niet delen. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over de leefomstandigheden voordat je SOS kind werd opgenomen in het kinderdorp.

Weet mijn sponsorkind waar ik woon en heeft hij of zij mijn gegevens?

Je gegevens zijn en blijven te allen tijde vertrouwelijk; ze worden niet met derden gedeeld. Ook niet met je SOS kind. We vertellen je SOS kind alleen je voornaam en dat je uit Nederland komt.

Hoeveel sponsors heeft een SOS kind?

Om alle vaste kosten (kleding, eten, onderwijs, zorg etc.) te dekken, hebben alle kinderen gemiddeld tien vaste sponsors uit verschillende landen (maximaal 3 per land). Hierdoor kunnen we op lange termijn steun blijven geven aan onze SOS kinderen.

Hoe weet ik zeker dat mijn gift goed terechtkomt?

SOS Kinderdorpen voldoet aan de eisen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) voor verantwoorde fondsenwerving. Ook in 2018 bleven we met 17,8% wervingskosten (dat zijn de kosten die we maken voor fondsenwerving) ruim onder de norm van 25%. Wanneer je een kind sponsort is je gift geoormerkt: je bijdrage gaat voor de volle 100% naar je sponsorkind en zijn/haar omgeving.

Zijn mijn giften fiscaal aftrekbaar?

Ja, je bijdrage is volledig aftrekbaar van de belasting als je een schenkingsovereenkomst laat opmaken. Dat kun je eenvoudig en zonder tussenkomst van een notaris regelen.

Kan ik mijn voorkeuren aangeven?

Ja, je kunt aangeven of je een voorkeur hebt voor een jongen of meisje. En in welk werelddeel je een SOS kind wilt sponsoren. Wij doen ons best om aan je voorkeuren te voldoen, maar we zorgen altijd voor een mooie en bijzondere match.

Kunnen we samen een kind sponsoren?

Ja, je kunt samen met anderen een kinderdorp sponsoren. Eén persoon is dan onze contactpersoon en hij of zij ontvangt alle correspondentie. Je kunt er ook voor kiezen een dorp te sponsoren voor iemand anders. Neem daarvoor contact met ons op via 020-303 2500.

Word kindsponsor!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.