8 april 2020
De economische gevolgen van de Covid 19- pandemie verergeren de armoede in Kenia
Sinds de eerste Coronabesmettingen half maart officieel bevestigd werden, probeert de Keniaanse regering met man en macht de verspreiding van het virus tegen te gaan. Scholen, winkels en luchthavens zijn gesloten en het land heeft een uitgaansverbod opgelegd. Maar wat Walter Odhiambo, directeur van SOS Kinderdorpen in Kenia, meldt over de situatie ter plaatse en vanuit de sloppenwijken in Nairobi is alarmerend. “Het zijn de economische gevolgen van de Corona-crisis waar mensen steeds meer onder lijden en die het hele continent dreigen te besmetten.”
Hoe snel verspreidt het virus zich?
Walter Odhiambo: “Tot voor kort konden we niet testen en van de momenteel bekende gevallen hebben we alleen al meer dan 2.000 vermoedelijke besmettingen. Ondertussen blijft het aantal infecties stijgen. Als we uitgebreid konden testen en isoleren en als we genoeg medisch personeel hadden, konden we het misschien beperken. Maar zo is de realiteit helaas niet.”
Hoe ervaar je momenteel de Corona-crisis in Kenia?
WH: “Het instellen van de avondklok en de sluiting van onder andere winkels, hotels, restaurants veroorzaakt een spiraal van chaos. Mensen die voorheen van hand tot mond hebben geleefd, kunnen geen werk meer vinden. Tegelijkertijd stijgen de prijzen van de levensmiddelen, omdat de boeren van de één op de andere dag hun waren niet meer naar de stad kunnen brengen vanwege de bewegingsbeperkingen die zijn opgelegd. Er wordt nu een uitzondering gemaakt voor hen, zodat er voedsel beschikbaar blijft. Evengoed zijn de eerste opstanden in de sloppenwijken al uitgebroken. Omdat de mensen de preventieve maatregelen, zoals de avondklok, niet kunnen opvolgen. Zij werken vaak het meest in de avond. Iemand zei gisteren tegen mij: ‘Ik kan Corona niet zien. Maar de honger, die kan ik voelen. En als ik moet kiezen tussen brood en zeep, dan neem ik zeker het brood’.”
Betekent dit dat mensen vooral last zullen hebben van de economische gevolgen?
WH: “Het zal een slechte combinatie zijn van een ineenstorting van het gezondheidssysteem en de economie. Preventiemaatregelen zijn niet van toepassing op mensen die honger hebben. Als ik geen water kan betalen, hoe moet ik dan handhygiëne toepassen? Hoe moet ik mezelf isoleren en afstand houden als ik in de sloppenwijken opeengepakt woon? Mensen in de arme wijken zijn terecht boos. Omdat ze weinig kans hebben om zichzelf te beschermen en, zoals ik al zei, hun eerste zorg honger is. Het is echt. Ze zullen en kunnen zich niet houden aan preventieve maatregelen als we hen niet helpen ze in hun dagelijks levensonderhoud te voorzien. Als de avondklok aangescherpt wordt, zal het geen twee weken duren voordat het land in chaos stort, terwijl mensen de straat op gaan om te protesteren. Dan wordt het ook voor ons moeilijk om de SOS kinderdorpen te beschermen. We hebben voorzieningen getroffen en voorraden opgebouwd. Maar wat gebeurt er als wij de enigen in de buurt zijn die nog voor zichzelf kunnen zorgen? Armoede en werkloosheid schieten al omhoog, maar hoe zal het over drie maanden zijn? Onze infectiecurve staat nog maar aan het begin.”
Zijn er oplossingen?
WH: “We mogen de mensen nu niet teleurstellen. We hebben beloofd hen te helpen. Vanuit de kinderdorpen delen we nu voedsel uit aan families in de sloppenwijken en we onderzoeken of families met naaimachines gezichtsmaskers kunnen naaien en daarvoor betaald krijgen. Dat lost twee problemen op. Daarnaast kijken we of we gezinnen in de sloppenwijken kunnen helpen met het maken van zeep. Ook als inkomen en ter bescherming. We zijn momenteel ook aan het kijken of we onze scholen en opleidingscentra als extra isolatieruimtes kunnen aanbieden. Ons SOS medisch centrum in Nairobi bereidt zich ook voor op Coronapatiënten. Met extra middelen kunnen we families met ‘start-up’ leningen na de crisis helpen en ze met de juiste begeleiding weer moed en kracht geven om de draad weer op te pakken. Niemand kan deze crisis alleen aan. We moeten nu allemaal samenwerken. Overheden, organisaties, bedrijven en ieder van ons. We zullen moeten improviseren en creatieve benaderingen nodig hebben. Maar het belangrijkste is, dat we nu snel moeten handelen.
Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.