18 april 2023
Op zaterdag 15 april brak in Khartoum, de hoofdstad van Soedan, een gewelddadig conflict uit tussen twee rivaliserende groepen. Volgens artsen in Soedan zijn er tot nu toe 97 burgers en tientallen militairen omgekomen door het geweld. De nationaal directeur van SOS Kinderdorpen in Soedan heeft bevestigd dat alle kinderen, jongeren en het personeel veilig zijn.
Wat gebeurt er in Soedan?
Na de afzetting van president Omar al-Bashir werd in 2019 een coalitie gevormd om het land naar een democratie te leiden. Sinds 2021 hebben twee generaals van twee verschillende groeperingen uit die coalitie de macht overgenomen.
Hoewel de macht overgedragen zou worden aan een regering van burgers, gebeurde dit niet. De groeperingen, het regeringsleger en de bewapende groep Rapid Support Forces (RSF), staan lijnrecht tegenover elkaar. De generaals worden het niet eens over bepaalde cruciale onderwerpen. Onder andere wie het leger zou moeten leiden.
“We zagen een zeer groot risico voor onze veiligheid toen de nationale strijdkrachten luchtmachten begonnen in te zetten tegen de RSF. Het SOS kinderdorp ligt namelijk erg dichtbij het RSF basiskamp in Khartoum.”
Mubarak Abdelrahman, nationaal directeur SOS Kinderdorp, Soedan
De machtsstrijd die hieruit volgde, liep zaterdag 15 april uit op een gewelddadig conflict. Vooral de grote steden, zoals de hoofdstad Khartoum, worden geteisterd door geweld. De straten lopen vol met pantservoertuigen. Ramen trillen van bombardementen. Inwoners zijn bang.
Wat betekent dit voor SOS Kinderdorpen Soedan?
SOS Kinderdorpen heeft drie programma’s in Soedan:
- SOS kinderdorp Khartoum
- Een familieversterkend programma
- Een noodhulpprogramma in samenwerking met de Dutch Relief Alliance
De ligging van het kinderdorp maakte de situatie te onveilig om daar te blijven. Vanwege de schietpartijen in en rondom de stad, konden de bewoners het kinderdorp niet zomaar verlaten. Op 17 april hebben bewapende rebellen het SOS kinderdorp in Khartoum bezet. Alle kinderen en medewerkers werden gedwongen om te vertrekken. SOS Kinderdorpen heeft zonder incidenten 68 kinderen, 11 zorgverleners en 8 medewerkers geëvacueerd naar een tijdelijk onderkomen in een veilig gebied in Khartoum.
“De situatie is zeer onstabiel. Het is volkomen onduidelijk wanneer dit voorbij zal zijn. De huidige levensomstandigheden vormen een uitdaging op het gebied van veiligheid.”
Mubarak Abdelrahman, nationaal directeur SOS Kinderdorp, Soedan
Door de beschietingen en luchtaanvallen in de dichtbevolkte stad Khartoum, lopen, volgens de VN, met name kinderen en gezinnen een verhoogd risico op overlijden en verwondingen.
Over SOS Kinderdorpen in Soedan
SOS Kinderdorpen werkt al meer dan 40 jaar in Soedan. Momenteel worden ongeveer 71.000 mensen bereikt met het noodhulpprogramma en 700 kinderen en jongeren met het familieversterkend programma.
Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.