28 juni 2022
Vandaag hebben SOS Kinderdorpen, vanuit haar pilot Simba Familiezorg, en Defence for Children in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor het samenplaatsen van broers en zussen na een uithuisplaatsing. Twee jongvolwassenen vertelden Kamerleden welke impact het heeft op hun leven dat ze gescheiden zijn opgegroeid van hun broer(s) of zus(sen).
Michiel van Nispen, ondervoorzitter van de Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid, nam een petitiebrief in ontvangst plus de verhalenbundel ‘Samen opgroeien is een recht’. Hij kreeg ze uit handen van de twee jongvolwassenen die jarenlang het contact met hun broers en zussen moesten missen en een moeder van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst, maar die dankzij intensieve begeleiding konden terugkeren. Bij de overhandiging waren Kamerleden van D66, CDA, GroenLinks, SP, PvdA, Bij1, Denk en ChristenUnie. De Kamerleden van Bij1 benadrukten hoe belangrijk het is dat verhalen uit de praktijk in de Tweede Kamer bekend zijn, zodat politieke partijen daarmee tijdens debatten argumenten en aanbevelingen kunnen onderbouwen.
Aanleiding voor het aanbieden van een petitiebrief en de verhalenbundel aan de Kamercommissies voor Justitie en Veiligheid en VWS was de motie van Lisa Westerveld (GroenLinks) en Michiel van Nispen (SP) die de Tweede Kamer op 31 mei vrijwel unaniem aannam. Hiermee vraagt de Kamer het kabinet wettelijk vast te leggen dat bij uithuisplaatsingen van broers en zussen het uitgangspunt ‘Samen, tenzij’ is. SOS Kinderdorpen en Defence for Children ondersteunen dit initiatief. Lisa Westerveld reageerde na het aanbiedingsmoment op Twitter: ‘Broertjes en zusjes horen samen op te groeien, óók na een uithuisplaatsing. Schrijnende verhalen van ervaringsdeskundigen over wat het betekent om jarenlang geen contact met elkaar te hebben.’
Feiten en cijfers over uithuisplaatsing
Meer dan 40.000 kinderen wonen jaarlijks niet bij hun ouders. Zij verblijven in een pleeggezin, gezinshuis of leefgroep. Te vaak komen broers en zussen op verschillende opvangplekken terecht en zien ze elkaar nauwelijks, terwijl ze juist in een moeilijke tijd steun aan elkaar kunnen hebben. Ook als ze later wel weer contact krijgen, ontbreekt de vertrouwdheid die je hebt als je samen opgroeit.
De huidige Richtlijn Uithuisplaatsing beschermt het recht van kinderen om samen op te groeien met hun familie onvoldoende. Cijfers uit recent onderzoek van het WODC naar samenplaatsing van broers en zussen onderschrijven dit: in 28% van de onderzochte gevallen zijn kinderen uit één gezin niet samen geplaatst. Bij spoedplaatsingen in 45% van de situaties niet, bij 3 kinderen 43% niet en bij 4 of meer kinderen wordt zelfs 77% niet samen geplaatst.
Verhalen uit de praktijk
In de verhalenbundel vertelt Ravi wat hij en broers en zussen hebben gemist doordat ze niet samen konden opgroeien. Jeugdhulpprofessionals en experts in jeugdrecht en ontwikkelingspsychologie komen aan het woord over knelpunten en mogelijke oplossingen.
Bekijk ook de aangrijpende video’s uit de praktijk of het verhaal van Ravi in het Leids Dagblad.
De pilot Simba Familiezorg is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.
Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.