26 september 2019
Uitbraak in Democratische Republiek Congo woedt nog altijd voort
Deze week is het een jaar geleden dat het Ebola virus opdook in de Democratische Republiek Congo (DRC). Gezien de recente golf van besmettingen is er weinig hoop dat de uitbraak snel wordt beteugeld.
In DRC heeft SOS Kinderdorpen de inspanningen verhoogt om de verspreiding van het virus tegen te gaan, onder meer met workshops en preventiecampagnes. De kinderdorpen nemen ook hun eigen voorzorgsmaatregelen, zo is de bewegingsvrijheid naar andere gemeenschappen en gebieden van kinderen en staf ingeperkt om besmetting te voorkomen.
Aboubacar Moutari, nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Congo: “We houden de situatie nauwlettend in de gaten en zijn continu in contact met de overheid, gezondheids- en andere hulporganisaties. Bij onze programma’s in Bukavu en Uvira hebben we preventieve maatregelen ingevoerd om de 233 kinderen in onze kinderdorpen en de 565 families, die we steunen binnen onze familieversterkende programma’s, te beschermen. We hebben we op meerdere plekken faciliteiten aangelegd waar mensen hun handen kunnen wassen en hebben we onze gemeenschapsinspanningen verder opgevoerd.”
Noodsituatie uitgeroepen
Sinds eind vorige week heeft de DRC 41 nieuwe gevallen van het dodelijke virus geregistreerd, waaronder een tweede Ebola besmetting in Goma, op 190 km van Bukavu. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat weten dat het aantal bevestigde gevallen van besmetting nu op bijna 2.700 ligt, van wie 1.800 mensen het niet hebben overleefd. Half juli 2019 verklaarde de WHO de Ebola uitbraak als een ‘internationale noodsituatie voor de volksgezondheid’.
Oeganda Ebola-vrij verklaard
Oeganda is afgelopen week Ebola-vrij verklaard door de WHO. Sinds de dood van twee kinderen en hun grootmoeder aan het virus zijn er geen nieuwe gevallen meer gemeld. SOS Kinderdorpen Oeganda heeft in de afgelopen periode hard gewerkt om de gemeenschappen te informeren over Ebola en de risico’s. Met name families van wie de kinderen naar SOS scholen gaan en de SOS medische centra bezoeken.
De nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Oeganda, Olive Lumonya, laat weten dat de kinderen en het personeel in Fort Portal, het dichtst bij de plek waar het Ebolavirus het land binnenkwam, veilig zijn: “We moedigen nog steeds de noodzaak aan om richtlijnen te volgen, waaronder het vermijden van drukke plaatsen en het wassen van handen.” Ze voegt eraan toe dat de mensen over het algemeen bewuster en tegelijkertijd meer ontspannen zijn: “Onmiddellijk na de eerste aankondiging van het virus waren mensen voorzichtig met lichaamscontact. Naarmate de weken voorbijgingen zonder verdere gevallen, ontspande de sfeer zich en bewogen mensen zich weer vrijer.”
Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.