Na jaren van oorlog, extreem geweld en politieke instabiliteit krabbelt Oeganda langzaam op, maar de gevolgen zijn nog dagelijks zichtbaar. De conflicten hebben een enorme impact gehad op infrastructuur, onderwijs, kostwinning. In combinatie met armoede en de HIV/Aids problematiek (7,3% van de bevolking geraakt) maakt het de toekomst voor vele kinderen uit kwetsbare families, waarbij één of beide ouders ziek zijn of overleden, onzeker.
De problematiek in Oeganda
Verwaarlozing en verlating liggen op de loer en zijn voor vele kinderen al werkelijkheid: vandaag de dag ontberen 2,7 miljoen Oegandese kinderen de ouderlijke zorg, van wie 1 miljoen als gevolg van Aids.
- In rurale gebieden leeft 20% van de mensen in armoede.
- 38% van de kinderen onder de vijf jaar is ondervoed en groeien niet zoals ze zouden moeten.
- Kinderrechten worden niet afdoende beschermd: 1 op de 4 kinderen moeten werken en kunnen daardoor niet naar school.
- Toegang tot medische zorg is problematisch voor vele families, de kindersterftecijfers behoren tot de hoogste wereldwijd.
- Hoewel veel kinderen starten met onderwijs, maakt slechts 1 op de 4 kinderen de basisschool af. Waarbij meisjes allereerst het onderspit delven.
- 96.000 kinderen onder de 14 jaar zijn HIV- besmet.
70% van de inwoners is onder de 25 jaar (bron:worldpopulationreview 2018). Het is een nationale zorg hoe voor deze kinderen en jongeren te zorgen: hoe ze kwalitatief onderwijs en goede medische zorg en infrastructuur te bieden en, banen voor ze te creëren.
Onze activiteiten in Oeganda
SOS Kinderdorpen is sinds 1988 actief in Oeganda, waar we inmiddels op vier locaties programma’s hebben. Vanuit Nederland ondersteunen we:
- families en kinderen in Kakiri en Gulu. Opdat kinderen kunnen opgroeien in een liefdevolle familie en een beschermde omgeving.
- we bieden onderwijs en medische zorg zodat kinderen en jongeren zich gezond kunnen ontwikkelen op weg naar een zelfredzame toekomst.