Versterking van de gemeenschap
Project: No Child Should Grow Up Alone, Busia, Kenia. Looptijd 2016-2021.
Het landelijk gelegen Busia in Kenia heeft ongeveer 1 miljoen inwoners, van wie 66% onder de armoedegrens leeft. Deze families moeten alles op alles zetten om dagelijks te kunnen voorzien in hun basisbehoeften om te kunnen overleven.
Met 9,9% ligt de HIV/Aids prevalentie twee keer zo hoog dan het landelijk gemiddelde van 4,9%. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat 10% van het totaal aantal kinderen de ouderlijke zorg zijn verloren. Dit komt neer op 43.000 kinderen. De toekomst van het merendeel van deze kinderen is onzeker. Uitbuiting door prostitutie, kinderhandel en kinderarbeid liggen op de loer. Het aantal tienerzwangerschappen en verlaten kinderen ligt in Busia significant hoger dan in andere delen van Kenia.
In het district Busia biedt SOS Kinderdorpen, dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, een familieversterkend zorgprogramma voor tenminste 300 families en 1.200 kwetsbare kinderen. Het participeren in gezamenlijke spaar- en leengroepen wordt bemoedigd en activiteiten met betrekking tot groeps- en gezinsinkomens worden ondersteund. SOS Kinderdorpen zorgt ook dat er in de basisbehoeften van de kinderen wordt voorzien, waaronder educatie en psychosociale steun. Binnen het programma werken we samen met lokale organisaties, de gemeenschappen, de lokale en nationale autoriteiten en de overheid. Door deze contacten kunnen we een rol spelen in het respecteren van de rechten van het kind en het verbeteren van de bescherming van kinderen. Hiermee helpen we indirect ruim 80.000 mensen in de regio.
De zorg voor zeven kleinkinderen
Oma Pamela (60) moet voor haar zeven kleinkinderen zorgen omdat haar zoon is overleden en haar schoondochter er al een tijd geleden vandoor ging. Ook haar man is een aantal jaar geleden overleden. Met z’n allen woonden ze in een veel te klein hutje en kwam er bijna geen inkomen binnen. SOS Kinderdorpen besloot de familie op te nemen in het familieversterkend programma en stelde samen met de familie een familieontwikkelplan op. Bepaald werd dat SOS het schoolgeld en de schooluniformen voor de kinderen van 12 en 13 die op de middelbare school zitten, betaalt. Omdat de woonsituatie onhoudbaar was, hebben de medewerkers van SOS Kinderdorpen er samen met Pamela voor gezorgd dat er een groter huis werd gebouwd. SOS betaalde de aannemer, een deel van het hout en het dak. Pamela betaalde een deel van het hout en deed zelf het metselwerk. SOS regelde de bedden. Pamela werd verder ook voorzien van zaden en mest, zodat ze groenten kon verbouwen op haar eigen land. Inmiddels verdient ze geld met de verkoop van groenten. Door deelname aan de Village Savings and Loaning Accociation (VSLA), kan ze geld lenen om nog meer groenten te kopen en te verkopen en is ze op termijn in staat om zelf voor haar familie te zorgen.
Gezamenlijk sparen
Een VSLA is een groepje van 10-15 mensen (meestal vrouwen) dat gezamenlijk een minibanksysteem beheert. Samen bepalen ze wat iedere week de inleg is in de ‘bank. Hier in de vorm van een kluis. Deze kluis wordt beheerd door de ‘treasurer’ de penningmeester. Zo wordt er door een ieder geld gespaard. Als er lid van de VSLA groep geld nodig heeft voor een investering of voor schoolgeld, een begrafenis of iets dergelijks, kan dat lid geld lenen uit de kluis om dat na een met elkaar afgesproken tijd weer met een beetje rente terug te leggen in de kluis. Tijdens dit proces krijgen de vrouwen ook allerlei basistrainingen. Hoe ga ik beter met mijn geld om? Hoe kan ik beter sparen? Hoe voed ik mijn kinderen op? Maar ook: hoe zet ik mijn eigen business op? Naast het opzetten van deze clubjes en de begeleiding ervan, helpt SOS deze dames ook met het opzetten van een persoonlijk ondernemingsplan. Om tot een goed uitvoerbaar plan te komen, komen er vragen aan bod als: wat is voor jou haalbaar, hoe ziet de markt er in jouw omgeving uit en hoe kun je die effectief gaan bewerken?
Zekerheid en zelfstandigheid
Het effect van deze VSLA’s is groot. Een VSLA geeft vrouwen de mogelijkheid zelfstandig te worden. Het leert ze goed met geld om te gaan, het geeft ze de mogelijkheid een bedrijfje op te starten, het geeft ze zekerheid, ook in mindere tijden. Verder is het daarnaast ook een sociaal netwerk waarin men elkaar helpt met andere zaken.