Families versterken in Gulu, Oeganda
De economie van Oeganda groeit de laatste jaren gestaag, maar nog steeds leeft bijna 20% van de bevolking in armoede. Bijna 3 miljoen kinderen hebben hun ouders verloren door armoede, hiv/aids (1 miljoen) en de nasleep van extreem geweld. Meer kinderen lopen het risico hun ouders te verliezen omdat één of beide ouders ziek zijn, ze te weinig inkomsten hebben en/of door een gebrek aan opvoedvaardigheden. Vooral Gulu, de tweede grootste stad van het land, is erg arm. De Gulu-regio was tientallen jaren het epicentrum van geweld in de burgeroorlog en door het geweld in buurlanden omringd door vluchtelingenkampen. Ons familieversterkende programma versterkt families in deze regio als volgt:
- Kinderen krijgen onderwijs, gezonde voeding en medische en psychosociale zorg en leren wat hun rechten zijn.
- Ouders of verzorgers krijgen training in opvoeden, het belang van onderwijs, hygiëne, gezonde voeding en gezinsplanning. Ook bekijken we met de families hoe zij hun inkomen kunnen verbeteren en hoe zij hun financiën beter kunnen regelen.
- Samen met lokale organisaties en autoriteiten activeren we de gemeenschap en creëren we sociale vangnetten, zodat kwetsbare families ook na deelname aan ons programma hulp kunnen krijgen uit hun eigen gemeenschap.
Het familieversterkend programma helpt jongeren als Apiyo Janet en Otim Geoffrey
“Het is altijd mijn droom geweest om naaister te worden. Nu kan ik dat eindelijk doen, daar ben ik zo dankbaar voor. Ik heb geleerd kleding te knippen en wel vijf ontwerpen te naaien,” vertelt Apiyo Janet trots. Otim Geoffrey volgt met steun van ons programma een opleiding tot metselaar. “Ik kan niet wachten tot ik aan de slag kan. Met het geld dat ik dan verdien, kan ik mijn jonge zusjes en broers en ouders ondersteunen,” zegt Otim Geoffrey dromend.
SOS Kinderdorp N’Djamena, Tsjaad
Tsjaad is door vele natuurrampen en een geschiedenis van burgeroorlogen en geweld één van de armste landen ter wereld. Er is een chronisch tekort aan voedsel, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, medische zorg en fatsoenlijke huizen. In 2019 nam het geweld door terroristische groeperingen toe en het Tsjaadmeer, waar bewoners afhankelijk van zijn, droogde vrijwel op. Malaria eiste bovendien vele slachtoffers. Meer dan 670.000 kinderen groeien op zonder ouders, vooral door ziekte (HIV/Aids) en armoede. Maar 40% van alle kinderen gaat naar school.
Het SOS Kinderdorp N’Djamena geeft kinderen zonder ouderlijke zorg een liefdevol onderkomen onder begeleiding van SOS moeders, de kans om naar school te gaan en medische zorg zo nodig. In en rond het kinderdorp zijn een kleuterschool, een basisschool, een jongerenhuis en een SOS medisch centrum. De scholen en het medische centrum zijn ook toegankelijk voor de lokale bevolking.