Redding uit Rafah: hoe gaat het drie maanden na de evacuatie?

Het is drie maanden geleden nadat 68 kinderen, SOS medewerkers en hun families uit het SOS kinderdorp Rafah in Gaza werden geëvacueerd. Verderop, in de Westelijke Jordaanoever, durven de kinderen nu langzaamaan weer kind te zijn. Maar ze voelen zich enorm schuldig tegenover de vrienden die ze in Gaza moesten achterlaten.

De kinderen, medewerkers en hun families behoren tot de weinige inwoners van Gaza die tijdens de oorlog het land konden ontvluchten. “Gelukkig zijn er hier geen gevaren meer,” zegt Ola, een collega van SOS Kinderdorpen uit Rafah, over hun leven nu in de Westelijke Jordaanoever.

Rafah-evacuatie-spelactiviteiten

Driedaagse busreis door Egypte en Israël

De kinderen en volwassenen arriveerden op 11 maart 2024 in hun nieuwe tijdelijke thuis in het SOS kinderdorp in Bethlehem. Drie dagen lang reisden zij via Egypte en Israël naar de Westelijke Jordaanoever. Toen de kinderen daar aankwamen, was het contact tussen hen en de lokale kinderen ontspannen.

“Het is opmerkelijk dat de kinderen zich niet afsluiten na alles wat ze hebben meegemaakt in de oorlog. Ik ben zo ongelofelijk trots op hen dat ze hun nieuwe leven in Bethlehem kunnen accepteren en contact durven te maken met andere mensen.”

Ola, collega SOS Kinderdorpen Rafah

‘Worden we morgen weer wakker?’

Maatschappelijk werker Eslam benadrukt dat de kinderen nog veel tijd nodig hebben. De oorlog en angst voor hun eigen leven, blijft hen achterna spoken. “Degenen die gewend zijn aan de geluiden van gevechten en angst, hebben tijd nodig om te wennen aan vrede en rust. In Rafah stonden de kinderen constant onder stress. Ze konden niet zomaar de straat op. Ze moeten eerst wennen aan simpele dingen die andere mensen als vanzelfsprekend beschouwen.”

Eslam, die al 13 jaar als maatschappelijk werker voor SOS Kinderdorpen in Gaza werkt, begeleidde de kinderen op hun busreis van Rafah naar Bethlehem. “De symptomen van de oorlog komen nog steeds naar boven: vooral ‘s nachts in de vorm van bedplassen en nachtmerries”, zegt Eslam.

In Gaza waren er geen rustige nachten meer.

“De kinderen kwamen constant naar ons toe en vroegen: ‘Worden we morgen weer wakker? Wanneer gaan wij dood? Wanneer is het onze beurt?'”

Eslam, maatschappelijk werker SOS Kinderdorpen Rafah

Zorg om vrienden

Om de ervaringen te verwerken, krijgen de kinderen psychologische ondersteuning. Ghada Hirzallah, nationaal directeur SOS Kinderdorpen Rafah, zegt: “De kinderen hebben ongelofelijke trauma’s opgelopen, maar ze hebben ook enorm veel kracht. Het is nu aan ons om ze te steunen in hun fysieke en mentale gezondheid. Dagelijks ondernemen we activiteiten, zoals schilderen en danstherapie. Zo leren ze op een speelse manier om te gaan met wat ze hebben meegemaakt. Ze hebben het recht, net als ieder ander kind, om vrij en veilig te leven, en hun dromen en doelen na te streven.”

Voor veel kinderen is het moeilijk om hun gevoelens te verwerken.

“Ze hebben gemengde gevoelens: aan de ene kant zijn ze blij hier te zijn, aan de andere kant voelen ze zich schuldig omdat ze hun vrienden hebben achtergelaten. Samen werken we eraan om hun schuldgevoelens los te laten. De kinderen zijn slim en leren stap voor stap om te gaan met de situatie. Ze zijn erg dankbaar voor de kansen die ze hier in Bethlehem krijgen.”

Ghada Hirzallah, nationaal directeur SOS Kinderdorpen Rafah

De kinderen konden sinds het begin van de gevechten in Gaza niet meer naar school. Nu krijgen ze overgangslessen in Bethlehem totdat het nieuwe schooljaar begint. Daarna kunnen ze deelnemen aan reguliere schooldagen.

SOS Kinderdorpen roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren

SOS Kinderdorpen blijft oproepen tot een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren, bescherming van de burgers en onbelemmerde toegang voor humanitaire hulp.

In zowel Israël als de Palestijnse gebieden helpt SOS Kinderdorpen al decennia lang kinderen die de ouderlijke zorg hebben verloren of dreigen te verliezen. Dit blijven we doen.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

HELP KINDEREN IN GAZA

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.