14 mei 2018
Samenwerking met partners Dutch Relief Alliance
Als lid van de Dutch Relief Alliance, het samenwerkingsverband van 16 organisaties gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, is SOS Kinderdorpen actief in verschillende programma’s om effectieve en efficiënte humanitaire hulp te bieden aan mensen in nood. Wij richten ons daarbij vanzelfsprekend op de kwetsbare kinderen en families. Zo ook in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en de Oekraïne. Hier lees je een beschrijving van de situatie en hoe SOS Kinderdorpen zich inzet.
Centraal Afrikaanse Republiek
Sinds de staatsgreep in 2013, is een gewelddadige burgeroorlog gaande in de CAR. Bijna een kwart van de bevolking is ontheemd en 2,7 miljoen mensen – meer dan de helft van de totale bevolking – heeft dringend hulp nodig. Bijna 500.000 mensen zijn het land ontvlucht naar nabij gelegen landen zoals Tsjaad en Kameroen.
Samen met vijf partners uit de Dutch Relief Alliance (DRA) ondersteunt SOS Kinderdorpen de meest kwetsbare kinderen en families in de zwaar getroffen regio Ouham. De grootste humanitaire noden zijn op gebied van veiligheid, voedselzekerheid en toegang tot water en sanitair. SOS Kinderdorpen richt zich met name op de bescherming van de meest kwetsbare kinderen en families, bijvoorbeeld door opvang te bieden in kindvriendelijke ruimtes. In deze kindvriendelijke ruimtes bieden we verschillende activiteiten aan, zoals sport en educatie maar ook mentale en psychosociale ondersteuning. SOS Kinderdorpen verzorgt daarnaast toegepaste steun voor de meest kwetsbare kinderen, waaronder kinderen zonder ouderlijke zorg en slachtoffers van seksueel geweld. Wanneer kinderen tijdens hun vlucht hun familie zijn kwijtgeraakt, vangt SOS Kinderdorpen hen op terwijl de zoektocht naar de familie in gang wordt gezet. Om ervoor te zorgen dat positieve resultaten beklijven, werkt SOS Kinderdorpen nauw samen met lokale gemeenschappen. Terwijl SOS Kinderdorpen zich met name richt op veiligheid en bescherming, zijn andere DRA partners complementair door te zorgen voor bijvoorbeeld toegang tot water en sanitair.
Dit programma wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, aangevuld met een eigen bijdrage van SOS Kinderdorpen. SOS Kinderdorpen zal daarnaast via eigen middelen een programma voor vluchtelingen opzetten in het zuiden van Tsjaad, aan de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek.
Oekraïne
Het conflict in Oekraïne gaat haast onopgemerkt voorbij en kan worden omschreven als een vergeten ramp. Inmiddels duurt het conflict al ruim vijf jaar. Ondanks meerdere pogingen tot een staakt het vuren is het aantal burgerdoden in 2017 met 58% gestegen vergeleken met 2016. De economische situatie blijft verslechteren waardoor ‘coping mechanismen’ op de proef worden gesteld. Duizenden mensen zitten vast in gebieden waar geen dag voorbij gaat zonder zwaar geweld. Als gevolg hiervan ondervinden veel kinderen psychologische klachten en stress. 4,4 miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig, met name op het gebied van voedselzekerheid, bescherming en onderdak.
Samen met Terre des Hommes en Dorcas werkt SOS Kinderdorpen via de DRA om de meest kwetsbaren te ondersteunen. SOS Kinderdorpen richt zich met name op individuele en toegepaste zorg voor kwetsbare kinderen. Daarnaast levert SOS Kinderdorpen voedselhulp. De verwachting is dat SOS Kinderdorpen meer dan 6000 mensen in nood bereikt. In de gebieden waar dat kan, levert Dorcas hulp via multi-purpose cash, dit stimuleert de economie en geeft mensen de keuzevrijheid om zelf te bepalen wat zij het hardste nodig hebben. De uitwisseling van kennis tussen de gemeenschap en verschillende betrokken partners wordt gestimuleerd.
Dit programma wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.