1 juni 2023
Op 1 juni 2023 is Arian Buurman, algemeen directeur SOS Kinderdorpen Nederland, uitgenodigd bij het NPO2 programma Nieuwsuur om over de misstanden in het voormalig kinderdorp in Suriname te praten.
SOS Children’s Villages Suriname
Naar aanleiding van de oproep zich te melden, werd SOS Kinderdorpen Nederland in mei 2021 benaderd door drie personen die momenteel in Nederland wonen. Zij maakten melding van misbruik in het voormalige SOS Children’s Villages Suriname. Het misbruik vond ruim 20 jaar geleden plaats. De meldingen kwamen een week na de publieke aankondiging van SOS Children’s Villages International over eerdere organisatorische tekortkomingen met betrekking tot kindveiligheid, waarin we iedereen met kennis van misbruik of wangedrag aanmoedigden om zich te melden. Naar voren komen was een moedige stap van de getroffen personen waarvoor SOS Kinderdorpen veel respect heeft en dankbaar is. Uiteraard nemen we alle meldingen zeer serieus en behandelen deze met respect en in vertrouwen.
Wat er in het kinderdorp in Suriname is gebeurd, betreuren wij ten zeerste. We vinden het verschrikkelijk dat we er destijds niet in zijn geslaagd om alle kinderen en jongeren in onze programma’s in het voormalige SOS Children’s Villages Suriname veilig te houden. Dit druist in tegen alles waar wij ons als organisatie hard voor maken. In 2004 is daar een verantwoordelijke – inmiddels overleden – voor veroordeeld tot een gevangenisstraf.
Lees hier over de veelgestelde vragen.
Onafhankelijk onderzoek
Naar aanleiding van de ontvangen meldingen heeft SOS Children’s Villages International het onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau Verinorm opdracht gegeven om de incidenten uit het verleden in het kinderdorp in Suriname te onderzoeken, mogelijke slachtoffers te identificeren en de behoefte aan ondersteuning van de getroffen mensen vast te stellen. SOS Children’s Villages International heeft in februari 2023 in Suriname het onderzoeksrapport aan alle betrokkenen gepresenteerd en officieel excuses aangeboden.
Op dit moment worden de getroffen personen op twee manieren ondersteund. Ten eerste ontvangen zij ondersteuning en een maandelijkse financiële bijdrage om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Daarnaast worden persoonlijke plannen opgesteld, waarbij wordt gekeken wat op lange termijn nodig is voor heling en zelfredzaamheid. De plannen omvatten psychosociale hulp, opleiding, materiële steun en/of financiële steun voor het opstarten van een bedrijf.
Het vervolg
Het belang van het kind staat bij ons voorop. Altijd. Gezien de omvang en aard van de zorg die wij bieden aan een kwetsbare doelgroep, zijn wij ons zeer bewust van onze verantwoordelijkheid hierin. Het moet altijd beter, zeker op het gebied van kindveiligheid en integriteit. Daarom evalueren we doorlopend ons eigen beleid en procedures, maar vragen we ook externe partijen om deze kritisch tegen het licht te houden, waar in 2021 een actieplan uit is voortgekomen. Hier leest u over de voortgang van dit actieplan.
Ons doel? Alle misstanden boven water halen, zodat we door kunnen gaan met van onze missie werkelijkheid te maken: ervoor te zorgen dat elk kind en elke jongere opgroeit in een sterke familie en veilige omgeving, en zich kan ontwikkelen tot een zelfstandige volwassene.
We verzoeken iedereen met kennis of verdenking van misstanden naar voren te komen en vertrouwelijk melding te doen via whistle-blowing channel of childsafeguarding@sos-kd.org.
Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.