8 augustus 2022
Kenia houdt op dinsdag 9 augustus presidentsverkiezingen. De verkiezingen in Kenia zijn in het verleden vaak gewelddadig verlopen. Dit heeft mogelijk effect op ons werk. SOS Kinderdorpen vangt kinderen zonder familie op in verschillende kinderdorpen in Kenia. Er zijn maatregelen getroffen om onze kinderen en staf zo goed mogelijk te beschermen tegen eventueel geweld rondom de verkiezingen.
In de peilingen van de presidentsverkiezingen in 2022 lopen twee van de vier presidentskandidaten op kop: voormalig president Raila Odinga en vice-president William Ruto. De verwachting is dat geen enkele kandidaat de benodigde 51+ procent van de stemmen haalt. In dat geval is een tweede verkiezingsronde nodig.
Geweld tijdens Keniaanse presidentsverkiezingen
De kans is zelfs groot dat de verkiezingsuitslag voor de rechter wordt aangevochten en dat (etnisch) geweld losbarst. Dat zal niet de eerste keer zijn. Tijdens de verkiezingen van 2007 vielen meer dan 1100 doden en waren er meer dan 900 gemelde gevallen van seksueel en gender gerelateerd geweld. Tijdens de verkiezingen van 2017 vielen er opnieuw 12 doden en raakten honderden Kenianen ernstig gewond.
Voorzorgsmaatregelen tegen geweld in Kenia
Uit angst voor geweld heeft de Keniaanse regering op maandag 1 augustus alle scholen voor twee weken gesloten. Voor SOS Kenia betekent dit dat zij de kinderen die normaal gesproken naar school gaan, nu moeten opvangen in de kinderdorpen of lokale gemeenschappen. SOS Kenia heeft een noodhulpteam opgezet, dit team komt dagelijks (online) samen om de situatie te bespreken. SOS-medewerkers met een andere etnische afkomst mogen naar huis vertrekken. Het personeel van het SOS Kenia kantoor werkt thuis tijdens de verkiezingsperiode en SOS-moeders werken in ploegendiensten, zodat de SOS Kinderdorpen bezet blijven.
De familieversterkende programma’s van SOS Kinderdorpen in Kisumu en Meru worden voor minstens een week gepauzeerd. We hopen onze programma’s zo snel mogelijk te hervatten.
HELP KINDEREN IN NOODGEBIEDEN ZOALS KISUMU EN MERU >>
Extreme droogte in Kenia
Bovenop de gevolgen van het dreigende geweld, lijdt Meru onder extreme droogte. In de noordoostelijke regio van Kenia heeft de regering de nationale noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende droogte, mislukte oogsten en hoge voedselprijzen. De regering start binnenkort een campagne om de getroffen inwoners te helpen.
SOS Kenia inventariseerde de voedsel consumpties van de huishoudens in het familieversterkend programma in Meru. De conclusie was dat veel gezinnen slechts één maaltijd per dag hebben. Daarop is besloten om de gezinnen de komende 3 maanden te helpen met voedselbonnen, totdat de regen of overheidssteun begint. Met het vouchersysteem kunnen gezinnen naar geselecteerde winkels gaan en kopen wat ze nodig hebben.
In Kisumu is de droogte minder ernstig, maar ook hier viel te weinig regen om voldoende te oogsten. Het familieversterkend programma in Kisumu geef daarom kippen aan verschillende gezinnen om een klein bedrijf te starten. In Kisumu zal het programma zich in eerste instantie richten op de meest kwetsbare gezinnen.
HELP FAMILIES IN HONGERSNOOD DOOR DE DROOGTE >>
Wat SOS Kinderdorpen doet in Kenia
Kenia is één van de eerste landen in Afrika waar SOS Kinderdorpen begin jaren ’70 actief werd. Vanuit Nederland financieren we projecten in Meru en Kisumu. Zoals de SOS kinderdorpen. Wij geloven erin dat de beste plek voor een kind om op te groeien is bij zijn familie. Helaas kan of lukt dit niet altijd. Kinderen zonder ouders of een veilig thuis, krijgen een nieuw thuis in een van onze SOS kinderdorpen. Ook hebben we familieversterkende programma’s in Meru en Kisumu.
Nu de continuïteit van onze programma’s in Kenia wordt bedreigd door geweld en extreme droogte, vragen wij om een donatie aan het SOS-noodfonds. Met steun aan ons noodhulpfonds worden kinderen en gezinnen in onverwachte, escalerende of urgente crises zoals in Meru en Kisumu ondersteund.
Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.