18 november 2022
20 november is de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind! Een feestelijke dag want het Kinderrechtenverdrag bestaat nu 33 jaar. Dit Verdrag bestaat uit 54 artikelen waarin afspraken staan om de rechten van kinderen te beschermen. Dankzij het verdrag is ieder kind tot zijn of haar achttiende gegarandeerd van een aantal ‘basisrechten’, zoals een veilig thuis, goed onderwijs, gezond eten, etc. Op de website van het Kinderrechtencollectief, waar SOS Kinderdorpen een partnerorganisatie van is, vind je een overzicht van alle 54 artikelen.
Opkomen voor de rechten van kinderen
Op 20 november vragen we extra aandacht voor kinderen zonder ouderlijke zorg of deze dreigen te verliezen. SOS Kinderdorpen vindt het belangrijk dat er geluisterd wordt naar kinderen, en dat kinderen bijvoorbeeld het recht hebben om in contact te blijven met hun eigen gezin, wanneer ze (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Namens deze kinderen hebben wij succesvol lobby gevoerd voor het recht op het samen opgroeien van broertjes en zusjes.
Daarnaast werken we samen met kinderen door ze een stem te geven om hun ervaringen en mening te delen over zaken die hun leven aangaan. Op verschillende locaties hebben we daarom Kinderrechtenclubs opgericht. Wij geloven namelijk dat kinderen eerlijk geïnformeerd moeten worden over zaken die invloed hebben op hun leven, en dat we ook moeten luisteren naar hun verhaal.
Kinderrechten in Tsjaad
Ieder jaar worden 185 landen vergeleken op kinderrechten in de KidsRights Index. De score van landen wordt bepaald door vijf kinderrechten: het recht op leven, gezondheid, educatie, bescherming en of er een gunstig klimaat voor de rechten van het kind is. Tsjaad eindigt helemaal onder aan de lijst in 2022.
SOS Kinderdorpen is een van de weinige kinderontwikkelingsorganisaties die zich in Tsjaad inzet voor kinderrechten. SOS Kinderdorpen Tsjaad ondersteunt ruim tweehonderd families met ongeveer 850 kinderen in zes wijken van N’Djamena. Zo vangen we kinderen op die de ouderlijke zorg hebben verloren of dreigen te verliezen in een kinderdorp, en ondersteunen we families in ons familieversterkend programma.
‘’Vanuit het familieversterkende programma krijgen we ondersteuning op medisch gebied en de kinderen kunnen weer naar school. Ook kreeg ik voorlichting over het opvoeden en beschermen van kinderen. In het verleden strafte ik mijn kinderen als ze niet gehoorzaam waren. Dankzij de training van SOS Kinderdorpen, praat ik veel meer met mijn kinderen. Er is veel meer harmonie en minder ruzie thuis’’
Hamidou, weduwe en moeder van acht kinderen uit Tsjaad
Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.