17 februari 2023
In mei 2021 werd SOS Kinderdorpen Nederland benaderd door drie personen, momenteel woonachtig in Nederland, die melding maakten van misbruik in het voormalige SOS Children’s Villages Suriname. Het misbruik vond plaats tussen 1990 en begin 2000. De meldingen kwamen een week na de publieke aankondiging van SOS Children’s Villages International over eerdere organisatorische tekortkomingen, waarin we iedereen met kennis van misbruik of wangedrag aanmoedigden om zich te melden. Naar voren komen was een moedige stap van de getroffen personen waarvoor SOS Kinderdorpen veel respect heeft en dankbaar is.
SOS Children’s Villages betreurt het ten zeerste dat we er destijds niet in zijn geslaagd om de kinderen en jongeren in onze programma’s in het voormalige SOS Children’s Villages Suriname veilig te houden. De eerdere kindveiligheid misstanden in onze organisatie druisen in tegen alles waar we voor staan. We nemen alle klachten zeer serieus, met respect en vertrouwen. Onze prioriteit is nu om slachtoffers zo goed mogelijk te helpen in hun proces tot heling.
Naar aanleiding van de ontvangen meldingen heeft SOS Children’s Villages International een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau uit Nederland opdracht gegeven om de incidenten uit het verleden te onderzoeken en de behoefte aan ondersteuning van de getroffen mensen vast te stellen. Sinds het begin van het onderzoek hebben zich meer mensen gemeld, waardoor het totale aantal getroffen personen op 24 komt.
Door SOS Children’s Villages International gecontracteerde casemanagers hebben in nauw overleg met de getroffenen persoonlijke plannen voor integrale ondersteuning opgesteld. De plannen omvatten psychosociale hulp, opleiding en financiële en materiële steun. De uitvoering van deze persoonlijke plannen is gestart.
Een delegatie van SOS Children’s Villages International is naar Suriname gereisd om een formele verontschuldiging aan te bieden aan de personen die in het verleden getroffen zijn door misbruik en om de persoonlijke plannen voor integrale ondersteuning aan elk van hen te presenteren.
De veiligheid en het welzijn van de kinderen en jongeren in onze programma’s blijven onze hoogste prioriteit. Wij roepen iedereen met kennis of vermoedens van tekortkomingen in de bescherming van kinderen en jongeren in onze programma’s op om zich te melden via whistle-blowing channel of childsafeguarding@sos-kd.org.
Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.