Opvoeden – een onderwerp waar werkelijk iedereen een mening over lijkt te hebben. En geef toe, daar zit je niet altijd op te wachten. Dit artikel is er dan ook niet om te vertellen wat jij fout doet, maar juist om verlichting te bieden. Met heldere, resultaatgerichte tips en tricks over positief opvoeden bied jij binnen de kortste keren de meest stressvolle situaties het hoofd.
SOS Kinderdorpen zet zich in voor gezonde, blije kinderen, waar dan ook ter wereld. In dit artikel lees je de laatste inzichten over hoe positief opvoeden daarin een grote rol speelt. Dat kunnen we natuurlijk niet zonder ervaringsdeskundigen. Daarom deelt ervaren SOS moeder Dina uit Peru haar opvoedtips, en bieden we een gratis webinar aan van kinderpsycholoog en opvoeddeskundige Tischa Neve!
Kinderen in hun kracht – tijdelijk gratis webinar van Tischa Neve
Tischa Neve heeft het trainingsbureau Groot & Klein, waar opvoeden leuker en makkelijker gemaakt wordt. Haar tijdelijk gratis webinar (normaal 15 euro) vindt plaats op 11 juli 2024. Meld je hier aan!
Wat is positief opvoeden?
Positief opvoeden is een manier van opvoeden die gericht is op het aanmoedigen van gewenst gedrag bij kinderen. Door middel van positieve aandacht, beloning en ondersteuning kun je je kind op weg helpen. Met positief opvoeden creëer je een veilige en leuke omgeving. Dat is nodig voor kinderen om zich geliefd en gewaardeerd te voelen. Door te leren en te groeien kunnen ze uitbloeien tot gezonde en gelukkige volwassenen.
De voordelen van positief opvoeden op een rij
Positief opvoeden heeft veel voordelen voor zowel kinderen als hun ouders. Kinderen die op een positieve manier worden opgevoed, zijn:
- Zelfverzekerder
- Gelukkiger
- Socialer
- Beter in staat om met problemen om te gaan
- Hebben een betere band met hun ouders
Ouders die positief opvoeden ervaren:
- Minder stress
- Meer plezier in het ouderschap
- Een sterkere band met hun kinderen
Disclaimer – je bent (gelukkig) geen perfecte ouder
Want de perfecte ouder, die bestaat niet. Fouten maken we allemaal. Dat hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Streef liever naar een ouder te zijn die ‘goed genoeg’ is. Eentje die z’n best doet én tegelijkertijd menselijk is. Dat is een realistischer voorbeeld voor je kinderen. Bovendien is het leuker voor iedereen om je heen, inclusief jijzelf.
Positief opvoeden – hoe doe je dat?
- Bouw aan een sterke band:
Tijd met elkaar doorbrengen gaat over zowel kwantiteit (vaak genoeg) als kwaliteit (hoe je die tijd indeelt). Doe genoeg leuke dingen en praat veel met elkaar. Wat speelt er in het leven van je kind? Neem dat serieus. Op die manier laat je merken dat je van hem of haar houdt en hem of haar waardeert. - Stel duidelijke grenzen:
Laat je kind weten wat acceptabel gedrag is en wat niet. Wees daar consistent in, maar doe dit op een respectvolle manier. Bedenk dat grenzen heel belangrijk zijn voor het gevoel van veiligheid van je kind. Zonder duidelijke grenzen blijven kinderen testen, op zoek naar waar de grens dan wel ligt. - Jouw kind heeft ook grenzen:
Probeer, binnen redelijke mate, ook de grenzen van je kind in de gaten te houden. Kinderen moeten genoeg autonomie ervaren, zeker als ze ouder worden. Welke sport wil je kind doen en welke niet? Hoe wil je kind familie groeten, met een kus of liever met een hand? Neem je kind serieus in zijn of haar wensen en grenzen, voor wederzijds respect. - Beloon positief gedrag:
Beloon je kind wanneer hij of zij gewenst gedrag vertoont. Op z’n minst is dat laten weten dat je kind het goed doet. Moedig hem of haar aan. Kijk daarin vooral naar hoe je kind zijn of haar best doet, en minder naar het resultaat wat daaruit volgt. - Wees geduldig:
Het kost tijd om kinderen nieuwe dingen te leren. Geef niet op als iets niet meteen lukt. Bovendien kan te veel focus op resultaat de aandacht van het proces weghalen. En dat is even belangrijk. - Zorg goed voor jezelf:
Als ouder is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Vooral kleine kinderen kunnen een groot deel van je tijd en energie opslokken. Toch is zorgen voor voldoende rust en ontspanning essentieel. Probeer tijd te maken voor leuke dingen, waar dat mogelijk is. Heb je een partner? Neem die daarin mee.
Positieve opvoedtips van SOS moeder Dina uit Peru
SOS moeder Dina zit in een iets andere situatie dan de meeste ouders zullen zitten. Zij heeft namelijk ondertussen al meer dan dertig kinderen opgevoed. Dat zijn kinderen die geen biologische ouderlijke zorg meer hebben, en daardoor bij Dina in het SOS kinderdorp in Ayacucho, Peru, terecht kwamen. Naast SOS moeder is ze ook mentor voor andere zorgverleners. Ze deelt haar ervaring en biedt een luisterend oor.
“Door mijn ervaring zie ik snel hoe een kind in elkaar zit. Goed kijken en luisteren is zo belangrijk. Op die manier leer ik hun gevoelens en behoeften kennen en win ik hun vertrouwen. Dan kan ik ze echt bereiken en ervoor zorgen dat hun houding en gedrag op een positieve manier verandert.”
Dina
Dina zet zich met hart en ziel in voor kinderen en jongeren die zij onder haar hoede heeft. Uiteraard komen daar veel uitdagingen bij kijken. Veel kinderen kampen met heftige trauma’s en gedragsproblemen. Maar, met geduld, liefde en toewijding heeft ze deze kinderen een stabiel thuis kunnen geven.
In het zonnetje
Eén van die kinderen is Luis*, een jongen die vroeger met veel problemen kampte, maar onlangs zijn droom zag uitkomen: hij werd politieagent. Toen Luis zijn eerste salaris kreeg, nam hij moeder Dina mee uit lunchen en gaf haar een paar pantoffels cadeau. “Mama, voor mij ben je mijn echte moeder,” zei hij. “Je was er om me te steunen, zelfs als ik me niet goed gedroeg. Je hebt altijd veel geduld met me gehad en daar ben ik erg dankbaar voor. Daarom wil ik je graag van mijn eerste salaris in het zonnetje zetten. Bedankt voor alles wat je me gegeven hebt.”
Ontwikkelingen zoals deze zien, is voor Dina de kroon op haar inspanningen. “Om mijn kinderen te zien opbloeien, hen hun opleiding te zien afmaken en hun levensdoelen te zien bereiken… dat motiveert me elke dag weer.”
*Luis is een schuilnaam.
Opvoeden binnen SOS Kinderdorpen
Opvoed en ouderschaptrainingen zijn ook onderdeel van de familieversterkende programma’s van SOS Kinderdorpen. Door ouders bij te staan in hun opvoeduitdagingen zorgen we er samen voor dat kinderen in een prettige en veilige omgeving groot kunnen worden.