Doe jij ook mee aan de kerstactie van SOS Kinderdorpen en Dr. Oetker? Bak een huis en geef thuis. Hier vind je het basisrecept voor het enige echte SOS Kinderdorpen – Dr. Oetker bakpakket en andere leuke variaties.
Aan het bakken geslagen? Deel dan jouw creatie op Instagram, tag @soskinderdorpen en @droetkerbakken_nl en gebruik #bakeenhuis.
Ingrediënten
Voor de cake:
2 pakken | Dr. Oetker Wolken Vanille Choco | |
400 ml | slagroom | |
6 | eieren | |
2 el | melk |
Voor het bouwen van het huisje:
1 zakje | Dr Oetker Botercrème |
100 gr | roomboter |
125 ml | melk |
4 – 6 | satéprikkers |
aarbeienjam |
Voor de versiering:
strooibus | Dr. Oetker Regenboogfantasie en andere strooisels |
kleine koekjes naar keuze | |
Snoepgoed naar keuze | |
1 zakje | Dr. Oetker Glazuur Wit |
1 strooibos | Dr. Oetker Christmas Party (The Taste of Christmas) |
Bereiding
Voorbereiden
1. Het huisje wordt opgebouwd uit 2 cakes. Daarom gaan we deze eerst bakken. Zorg dat de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
Elektrische oven: 160 °C
Heteluchtoven 140 °C
2. Je kunt 2 cakes gelijktijdig bakken (elektrische oven) met behulp van 2 cakevormen. Je kunt de cakes ook in 2 keer bakken. De volgende stappen zijn voor 1 cake, herhaal deze als je cakes apart bakt.
Wolkencake bakken
3. Vet de cakevorm in met boter en bestuif de binnenkant met bloem of gebruik bakspray (bijv. Dr. Oetker).
4. Doe de wolkenmix, 3 eieren en 200 ml slagroom in een beslagkom en mix het geheel met een mixer op de laagste stand goed door elkaar. Klop het beslag daarna in 2½ minuut luchtig.
5. Verdeel de helft van het beslag over de cakevorm en strijk het glad. Voeg het zakje cacaomix en een eetlepel melk aan het overige beslag toe en klop het nog een halve minuut tot een egaal beslag. Verdeel het donkere beslag over het lichte beslag en roer met een vork zo door dat er een marmereffect ontstaat.
6. Bak de cake in 60-70 minuten gaar en goudbruin.
Baktijd: 60 – 70 Minuten
7. Zet de cake in de cakevorm op een rooster en laat de cake 3-4 minuten afkoelen. Haal de cake hierna uit de vorm en laat de cake een uur op een rooster verder afkoelen.
Maak een botercrème
8. Klop de zachte boter op de laagste stand met de mixer met garden in 1 minuut glad, smeuïg en zonder klontjes. Voeg de melk en de mix voor de botercrème toe. Roer het geheel in ca. 1/2 minuut op de laagste stand door elkaar totdat de massa iets dikker wordt. Ga met een lepel over de bodem en de randen van de kom zodat alle boter goed loskomt en door de botercrème gemengd kan worden.
9. Klop de massa in ca. 1 minuut op de middelste stand tot een luchtige botercrème.
Bouw je koekhuis op – cake 1
10. Snijd bij cake 1 de bolle bovenkant van de cake zodat er een platte cake overblijft.
Cake 2
11. Snijd ook bij cake 2 de bolle bovenkant van de cake zodat er een platte cake overblijft. Snijdt deze cake nu in twee stukken.
13. Snijd de stukken van cake 2 schuin in de lengte door de midden. Zo ontstaan er 4 driehoeken.
14. Plak de delen op elkaar met de botercrème. De dakdelen kun je met wat jam tegen elkaar aanplakken. Verstevig het huisje eventueel met satéprikkers.
15. Bestrijk het huisje met de rest van de botercrème en strijk de botercrème glad. Plaats het huisje in de koelkast. Bestrijk na 30 minuten nogmaals het huisje met een tweede laag.
Versier je koekhuisje van cake
Versier het huisje met de koekjes en de snoepgoed. Je kunt het (verwarmde) witte glazuur gebruiken als een soort lijm.
Meer inspiratie
Variaties op het klassieke recept vind je hieronder. Haal alles uit de kast en wees zo creatief mogelijk!