Op 30 september is het Nationale Broer en Zus-dag. Dé dag om stil te staan bij wat je broer of zus voor jou betekent. Met ‘Waar is Willems zusje?’ vragen we aandacht voor kinderen die elkaar na een uithuisplaatsing uit het oog (dreigen) te verliezen, waardoor familiebanden definitief beschadigd raken. Help mee dit te voorkomen door mee te doen aan de actie. Zie jij waar het zusje van Willem zit? Laat het weten via onze socials (Facebook, Instagram of Twitter) en maak kans op een familie- of vriendenuitje naar Slagharen voor maximaal 6 personen.
Aangrijpende verhalen van broers en zussen
De band tussen broers en zussen is er een voor het leven. Ze leren van elkaar, spelen samen, maken grappen, ruziën ook weleens en ze zijn er voor elkaar in moeilijke tijden. Juist daarom is het belangrijk dat kinderen uit één gezin samen blijven als ze (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Bekijk de aangrijpende filmpjes waarin broers en zussen elkaar verrassen met een bijzondere videoboodschap.
Wat doet SOS Kinderdorpen?
SOS Kinderdorpen wil eraan bijdragen dat veel meer kinderen in Nederland weer veilig thuis kunnen wonen. En dat meer uithuisgeplaatste kinderen samen met hun broer(s) of zus(sen) kunnen blijven, zodat ze steun hebben aan elkaar. Daarom pleiten we samen met Defence for Children voor een wettelijk recht op samen opgroeien. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zegde de Tweede Kamer in de zomer van 2022 toe dat hij het uitgangspunt ‘broers en zussen samen plaatsen, tenzij dat niet in hun belang is’ wil opnemen in de Jeugdwet. Wij roepen de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport op vaart te zetten achter dit voornemen.
In de afgelopen jaren heeft SOS Kinderdorpen Nederland een familieversterkende methodiek ontwikkeld om gezinnen te ondersteunen na een uithuisplaatsing. In nauwe samenwerking met jeugdbeschermers en jeugdhulporganisaties zijn tijdens een pilot broers en zussen samen opgevangen en na intensieve begeleiding van hun ouders teruggekeerd naar huis op een manier die alle betrokkenen zien als veilig en duurzaam. De methodiek en de opgedane kennis over de begeleiding van ouders delen we graag met politici, beleidsmakers en uitvoeringsorganisaties in de jeugdhulp.
Lees ook onze verhalenbundel over broers en zussen na uithuisplaatsing.
Broers en zussen samen, overal ter wereld
‘Broers en zussen samen plaatsen, tenzij dat niet in hun belang is’. Een belangrijk uitgangspunt dat wat SOS Kinderdorpen betreft overal ter wereld geldt. Met onze familieversterkende programma’s ondersteunen we families om te voorkomen dat zij uit elkaar vallen. En wanneer kinderen niet in hun eigen familie kunnen opgroeien, omdat het onveilig is of er geen familie meer is, nemen we hen op in een SOS familie. In een SOS familie blijven biologische broers en zussen altijd bij elkaar, zolang dat in hun beste belang is.
Dankzij de Nationale Postcode Loterij
SOS Kinderdorpen gelooft in de kracht van familie. Al ruim 70 jaar zetten we ons wereldwijd in voor kinderen zonder ouders of veilig thuis. Ons werk in Nederland is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij.
Wereldwijd hebben miljoenen kwetsbare kinderen hulp nodig. Bij SOS Kinderdorpen doen we er alles aan deze kinderen en hun families te ondersteunen. Onder andere dankzij partners als Action, Dr Oetker, Heimstaden en de Nationale Postcode Loterij kunnen wij deze hulp bieden. Benieuwd hoe jij kunt helpen? Er zijn verschillende manieren van geven.