SOS Children’s Villages International
SOS Children’s Villages International werd vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht door Hermann Gmeiner. Hermann groeide op in het Oostenrijk van de jaren ’30 en was pas vijf jaar toen zijn moeder stierf. Deze ervaring en zijn werk als jeugdwelzijnswerker waarin hij met vele oorlogswezen en ontheemde kinderen in aanraking kwam, maakte dat hij een diepe verantwoordelijkheid voelde om deze kinderen te helpen.
Hij geloofde dat een veilig thuis met een liefdevolle moeder, broertjes en zusjes essentieel is voor de fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling van een kind. Zeker voor een beschadigd kind. Op die basis werd het eerste kinderdorp voor oorlogswezen in 1949 geopend in het Oostenrijkse Imst.
“Er zijn verschillende goede manieren om kinderen te helpen. Onze aanpak is niet de enige manier, maar het is wel bewust een eenvoudige manier. En daar ligt precies onze kracht: geen ingewikkelde systemen, geen grote psychologische module en geen dogma. Hoe SOS Kinderdorpen werkt is zo simpel dat de hele wereld het kan begrijpen”, aldus Hermann Gmeiner.
“Gewoon ervoor zorgen dat een kind weer kan opgroeien binnen de veiligheid van een liefdevolle familie. Met een moeder, broertjes en zusjes. Dat is alles. Niets kan duidelijker zijn dan dat.”
Hermann Gmeiner
SOS Kinderdorpen
Op 24 november 1965 richtte mevrouw Meyer-Praxmarer vanuit haar huiskamer de Nederlandse afdeling van SOS Kinderdorpen op.
“Ik heb ervoor gestreden dat kinderen zorg en onderwijs kregen. Want alle kinderen in nood vind ik even lief. In mijn ogen moet ieder mens doen wat hij kan en zijn talenten gebruiken.”
Yvonne Meyer-Praxmarer