Naast de vele programma’s in Afrikaanse landen is SOS Kinderdorpen ook actief binnen Europa. In Nederland liep van 2017 tot en met 2022 het Simba Familiezorg project, waarbij broertjes en zusjes gezamenlijk in een gezinshuis werden opgevangen toen het thuis door problemen tijdelijk niet meer ging. Deze succesvolle werkwijze is overgedragen en wordt tot op de dag van vandaag voortgezet. Daarnaast bieden we nog altijd noodhulp aan Oekraïne.
Simba Familiezorg in Nederland
Door families te versterken, probeert SOS Kinderdorpen ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk kinderen binnen hun eigen familie kunnen blijven opgroeien. Het uithuisplaatsen en het niet opgroeien met je broers of zussen is vaak een traumatische ervaring. We zetten in op familieversterking en hereniging, waardoor we kinderen behoedden voor nog meer emotionele schade. Per kind en situatie keken we naar de behoeftes en welke zorg hier het best op aansloot.
Met succes! 92% van de gezinnen waarbij terugkeer naar huis de ambitie was, slaagde daarin.
Zo maakten we het verschil:
- we hielden broertjes en zusjes bij elkaar;
- ouders werden langdurig en zeer intensief ondersteund door een familiebegeleider van SOS Kinderdorpen om de thuissituatie te herstellen en terugkeer mogelijk te maken;
- kinderen woonden niet in een instelling, maar in een gezinshuis of pleeggezin;
- belangrijke personen in het leven van de kinderen en ouders werden actief betrokken;
- kinderen bleven als het kon in hun eigen regio wonen, zodat zij naar hun eigen school en clubs bleven gaan en contact hielden met ouders, familie en vrienden;
- we besteedden veel aandacht aan nazorg en werkten nauw samen met de hulpverleners van het wijkteam.
Deze succesvolle werkwijze is overgedragen en wordt tot op de dag van vandaag doorgezet.
Lees meer over Simba Familiezorg.
Noodhulp in Oekraïne
Door de oorlog in Oekraïne dreigen meer families dan ooit uiteen te vallen. Meer dan 10.000 kinderen verloren hun ouderlijke zorg. De oorlog maakt een verwoestende impact op hun leven. SOS Kinderdorpen is er voor deze kinderen. Vanaf de eerste dag van de oorlog tot zo lang dat nodig is.
Vóór de oorlog was SOS Kinderdopen al actief in twee regio’s binnen Oekraïne. Daar deden destijds zo’n 1.100 deelnemers mee aan onze programma’s. Deze programma’s waren gericht op het voorkomen dat families uit elkaar vallen en steun te bieden aan kinderen die er alleen voor staan. De noodzaak voor familieversterkende hulp is, sinds de start van de oorlog, alleen maar relevanter geworden.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne schaalden we samen met onze partnerorganisaties direct en effectief op. Zo’n 400.0000 mensen ontvangen verschillende vormen van noodhulp: van financiële steun tot acute psychologische zorg. Door families cash en vouchers te geven kunnen zij zichzelf van voedsel en andere essentiële levensmiddelen voorzien. Psychologische steun bestaat uit zowel individuele- als groepssessies die psychologen en hulpverleners geven bij de sociale centers van SOS Kinderdorpen. Professionals geven webinars over hoe om te gaan met kinderen die oorlogstrauma ervaren.
Lees hier over de situatie na ruim twee jaar oorlog in Oekraïne, waarin we terug- en vooruitblikken.
Lees hier over de succesvolle evacuatie van 112 kinderen en hun families door SOS Kinderdorpen in juni 2024.