Oekraïne

Wat doet SOS Kinderdorpen voor en in Oekraïne?

De internationale federatie SOS Children’s Villages, waar SOS Kinderdorpen onderdeel van is, heeft een noodfonds voor hulp aan Oekraïne opgezet. Alle donaties aan SOS Kinderdorpen voor Oekraïne komen in dit fonds. Alle hulp aan de activiteiten van SOS Children’s Villages in Oekraïne, maar ook al onze activiteiten voor de opvang van Oekraïense kinderen en families in de omringende landen -Polen, Roemenië, Hongarije, Tsjechië, Letland, Litouwen, Estland, Georgië en ook Oostenrijk, Italië – worden vanuit dit fonds gefinancierd.

Acute noodhulp

Denk hierbij aan acute noodhulp in Oekraïne in de vorm van eerste levensbehoeften en medische en psychosociale zorg, opvang en ondersteuning aan vluchtelingen in de grensregio’s, vervoer van de geëvacueerde kinderen en hun verzorgers,  en de opschaling van de (langdurige) opvangcapaciteit in Polen en de andere omringende landen. De verwachting is dat de gevluchte kinderen en hun verzorgers een lange tijd in hun opvanglocaties zullen doorbrengen. 

Evacuatie kinderen uit instituten

SOS Kinderdorpen Oekraïne biedt nu ondersteuning aan weeskinderen en gehandicapte kinderen in grote instituties, die zijn achtergelaten door hun verzorgers. Deze kinderen staan er nu alleen voor. Samen met lokale hulporganisaties zorgt SOS voor eten, drinken en zorg. We proberen deze kinderen nu naar een veilig gebied te evacueren.

Hopelijk wederopbouw in de nabije toekomst

De situatie in Oekraïne ontwikkelt zich razendsnel.  Welke hulp het beste kan worden geboden, zal dus ook veranderen. Ook later, als de situatie in het land mogelijk weer stabiel is en de terugkeer van families weer mogelijk is, blijft SOS Kinderdorpen hulp bieden aan de getroffen kinderen en hun families. Ook deze hulp zal vanuit het noodfonds gefinancierd worden.

Hoe werkt SOS Oekraïne samen met de SOS organisaties in de buurlanden van Oekraïne? Hoe werken we samen als federatie?

  • Onze core business is het opvangen en ondersteunen van kwetsbare gezinnen en kinderen. Dat is wat wij al 70 jaar doen, in 137 landen over de hele wereld. Ook al 20 jaar in Oekraïne, en in de  landen er omheen.
  • In noodsituaties werken we nauw samen als federatie. Kinderen in de zorg van SOS zijn in eerste instantie geëvacueerd naar onze programma’s in Polen.
  • In Polen, Roemenië, Hongarije, Tsjechië, Letland, Litouwen, Estland, Georgië, Oostenrijk, en Italië maken we onze programma’s gereed gemaakt voor opvang van vluchtelingen en werken we aan een snelle opschaling van de opvangcapaciteit.
  • In Tsjechië biedt onze partner Heimstaden 500 woningen aan.

Hoe is de situatie nu?

De situatie verandert heel snel. De veiligheid van alle kinderen en families in onze zorg zijn onze hoogste prioriteit.

  • Vooralsnog zijn alle kinderen en hun families die onder de zorg van SOS Kinderdorpen vallen ongedeerd.
  • Velen zijn uit voorzorg, vlak voor de inval door Rusland, al geëvacueerd naar Lviv, en toen de oorlog begon zijn zij doorgereisd naar Polen. De meeste kinderen en pleegouders zijn al ondergebracht in onze programma’s in Polen en ook SOS Roemenië heeft al kinderen opgevangen. Velen zijn al permanent ondergebracht, zij hoeven dus niet weer te verhuizen.
  • Achtergebleven families in Kiev zijn nog ongedeerd maar brengen hun tijd door in schuilkelders. Zij kunnen niet verplaatst worden omdat er een reisverbod is in de regio.
  • Deze families uit helpen we waar we kunnen, al dan niet door psychosociale hulp via de telefoon.
  • Nog dagelijks melden zich pleeggezinnen met hun kinderen van andere organisaties, die probeert SOS Oekraïne uiteraard zo goed mogelijk te helpen.
  • Vanuit de federatie bieden we noodhulp aan in de grensregio’s in het westen van Oekraïne, voedsel, hygiëne producten en medische en psychologische hulp.

Welke ondersteuning bood SOS Kinderdorpen voor de oorlog in Oekraïne?

SOS Kinderdorpen ondersteunt al 20 jaar kinderen en families in Oekraïne.

  • Familieversterking: wij ondersteunen kwetsbare families in de zorg voor hun kinderen.
  • Pleegzorg: Kinderen zonder ouderlijke zorg vinden een liefdevol thuis in vele SOS families. Deze gezinnen hebben de wettelijke status van ‘pleeggezinnen’ en krijgen alle ondersteuning die ze nodig hebben van SOS Kinderdorpen.
  • Noodhulp: We ondersteunen zowel families die in de conflictgebieden wonen en vluchtelingen. Wij bieden medische, educatieve en sociale ondersteuning.
  • Jongerenprogramma’s: We helpen jongeren om de nodige vaardigheden op te doen en helpen hen werk te vinden en onafhankelijk te worden.
  • Advocacy: SOS Kinderdorpen werkt samen met de overheid en andere instanties om de rechten van kinderen in het land verbeteren.

Ik wil graag helpen, wat kan ik doen?

Je kunt op de volgende manieren in actie komen:

Doneer:

Help de kinderen in Oekraïne met een donatie aan SOS Kinderdorpen.

Als ik een bedrag overmaak via de button in de email of de website, zie ik een ander rekeningnummer dan waar mijn maandelijkse donaties naartoe gaan. Klopt dat wel?

Het klopt dat u, als u via Ideal/onze website een bedrag hebt overgemaakt, een ander rekeningnummer te zien krijgt. Als u maandelijks overmaakt, incasseren wij via onze eigen bank (een ING-nummer). Als u via Ideal/onze website een bedrag stort, krijgt u via Adyen of Mollie een ABN rekeningnummer te zien. De bedragen worden dan vervolgens naar ons ING-rekeningnummer overgemaakt. Ik snap dat dat verwarrend is, maar het komt echt op de juiste plek terecht!

Start een fondsenwervende actie

Cupcakes bakken, hardlopen, lege flessen ophalen, donaties voor je verjaardag vragen: er zijn vele manieren om geld op te halen. Start een actie via ons actieplatform.

Ik wil een Oekraïense vluchteling in huis nemen

Aanmelden met een logeerplek of als matchmaker bij Takecarebnb
Heb jij een logeerplek? Of wil je je aanmelden als vrijwilliger om de matches tussen gastgezinnen en vluchtelingen te maken? Dan kun je je aanmelden bij onder meer Takecarebnb, een organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen.

Op dit moment is het zo dat Oekraïners met een geldig paspoort zonder visum de EU in kunnen reizen en in ieder geval 90 dagen mogen blijven, inclusief verlenging als de situatie daarom vraagt. Zonder paspoort is er de mogelijkheid een tijdelijk visum aan te vragen bij de IND. Het staat Oekraïners in Nederland vrij te logeren bij vrienden, familie of kennissen. Ze hoeven dus geen asiel aan te vragen en zijn niet verplicht zich te melden bij een opvang locatie. 

Ik wil mij inzetten als vrijwilliger

Ook in Nederland zoeken Oekraïners bescherming. Nederland vangt deze en andere vluchtelingen op. De organisatie VluchtelingenWerk staat in elk asielzoekerscentrum in Nederland klaar met een team van medewerkers en vrijwilligers om vluchtelingen in deze moeilijke en emotionele tijd op te vangen. Wil jij je ook als vrijwilliger inzetten? Dan kun je je aanmelden dan nemen zij zo snel mogelijk contact met je op om te kijken waar ze jouw hulp kunnen inzetten: www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen

Ik wil spullen doneren

Er zijn ontzettend veel burgerinitiatieven in Nederland van mensen die goederen in zamelen om naar Oekraine of grensgebieden brengen. En dat is hartverwarmend. Helaas komt dit niet allemaal goed terecht en niet aan alles is echt behoefte. Aan de Pools-Oekraiense grens bijvoorbeeld stapelen de hulpgoederen inmiddels metershoog op. Ook is niet of nauwelijks de mogelijkheid om de spullen – eventueel voor later –  op te slaan.

Bovendien zorgt de aanvoer van de spullen voor onnodig veel verkeer op de weg en is er een beperkte voorraad brandstof beschikbaar, die beter voor evacuatie van vluchtelingen beschikbaar kan blijven.

Geld doneren helpt echt

Het is beter om geld te doneren aan hulporganisaties die ter plekke actief zijn, zoals SOS Kinderdorpen. Doneren helpt echt. Onze internationale federatie heeft een noodfonds opgezet voor hulp aan Oekraïne. De hulp die we daarmee kunnen geven kan gaan om opvang van families en kinderen in het land zelf, maar ook in de omringende landen. Het wordt nu ingezet voor acute hulp, en opschaling van de opvang capaciteit, maar later ook voor de hulp bij wederopbouw.

Ik wil als bedrijf of werkgever iets doen voor Oekraïense vluchtelingen

Wilt u als bedrijf of samen met uw personeel iets doen? Er zijn vele mogelijkheden. Neemt u daarvoor contact op met onze relatiemanager corporate partnerships, Annemieke Nuesink, via annemiekenuesink@soskinderdorpen.nl.

Ik wil werk aanbieden aan Oekraïense vluchtelingen

Vooralsnog is nog onbekend vanaf wanneer, hoeveel en onder welke voorwaarden zij mogen werken. Dat hangt af de verblijfsstatus die zij gaan krijgen.

Wat hebben Oekraïners nodig die willen werken in Nederland?

Gevluchte Oekraïners mogen straks ook werken in Nederland. Maar vanaf wanneer, hoeveel en onder welke voorwaarden hangt af van de verblijfsstatus die zij gaan krijgen.

Vluchtelingenwerk informeert over laatste stand van zaken over de procedure, de verblijfsstatus en de bijbehorende rechten en plichten voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen/werk-aanbieden-aan-oekraiense-vluchtelingen

Blijf op de hoogte van de situatie in Oekraïne via ons LIVE Blog of volg onze Socials.

Help kinderen in Oekraïne

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.