Familieversterkend programma N’Djamena
Project periode: 1 januari 2008 - 31 december 2100 Familiezorg, Familieversterkend programma
Project periode: 1 januari 2008 - 31 december 2100 Familiezorg, Familieversterkend programma
Het familieversterkend programma (FSP) in N’Djamena steunt kwetsbare families van wie de kinderen het risico lopen de ouderlijke zorg te verliezen. Als gevolg van armoede, ziekte of andere factoren, kunnen deze families hun kinderen niet geven wat ze nodig hebben: een veilig en liefdevol thuis, de juiste medische zorg, de mogelijkheid elke dag naar school te gaan en daarmee een kans op een toekomst.
Het programma is in 2008 gestart en is actief in de wijken Dembé, Ndjari, Amtoukoui, Diguel Abena, Atrone, Chagoua, Amriguebé, Boutalbangar en Walia, in het 7e en 8ste district van N’Djamena.
Tsjaad is één van de armste landen ter wereld en de meeste families komen in het familieversterkende programma vanwege hun sociaaleconomische situatie. Door ze te steunen en versterken in
is de kans op verlating of scheiding van hun kinderen sterk afgenomen en de leefomgeving voor de kinderen verbeterd.
Kinderen en jongeren onder de 18 jaar die in kwetsbare families opgroeien en het risico lopen de ouderlijke zorg te verliezen.
Families en SOS coaches stellen samen een persoonlijk en haalbaar familie ontwikkelplan op, waarin de zorgdragers (de biologische ouders of de brede familie) gesteund worden in hun toegang tot essentiële diensten om te overleven en om zich te ontwikkelen. Dit omvat:
Het doel is dat de families na verloop van een bepaalde periode weer zelfstandig de zorg en bescherming van hun kinderen kunnen dragen. In de praktijk zien we dat de meest kwetsbare families voor een lange periode steun nodig hebben. De zeer arme families hebben weinig veerkracht: een kleine economische terugval kan ze terug bij af brengen. Het kan ook gebeuren dat families het programma om verschillende redenen voortijdig verlaten: ze besluiten te verhuizen, een familielid komt te overlijden of families willen geen verantwoordelijkheid nemen om zich aan het gezamenlijk ontwikkelplan te houden, wat noodzakelijk is om duurzame verandering in hun leven mogelijk te maken.
Het lokale sociale netwerk is de sleutel in de strategie van het programma in N’Djamena. Om die reden worden het bijbrengen van vaardigheden op het gebied van opvoeding en zorg en het ondersteunen van inkomens genererende activiteiten (investeren in hun kansen op de arbeidsmarkt of eigen ondernemerschap) in samenwerking met lokale partners (lokale organisaties- CBO’s, NGO’s, sociale diensten, lokale autoriteiten en zelf kleine lokale initiatieven) uitgevoerd. Het streven daarbij is dat de gemeenschap uiteindelijk de diensten van het FSP kan overnemen en zelf zorg kan dragen voor de kwetsbare families in hun midden.
In N’Djamena is de gemeenschap de voornaamste uitvoerder van alle acties en activiteiten van het FSP. De lokale organisaties krijgen training in het ontwikkelen en implementeren van gemeenschappelijke ontwikkelingsprojecten, terwijl lokale NGO’s en sociale diensten direct gelinkt worden aan de deelnemers uit de FSP’s, zodat zij de diensten en goederen ontvangen die ze nodig hebben.
Activiteiten die afgelopen jaar zijn uitgevoerd in het licht van de autonome gemeenschap.
Verder is een nieuwe locatie in de periferie van N’Djamena gevonden waar we het familieversterkend programma gaan uitrollen om zo nog meer families te steunen op weg naar een onafhankelijk leven.
Overkoepelend doel: het verbeteren van de leefomstandigheden van kinderen en jongeren in kwetsbare families, die het risico lopen uit elkaar te vallen.
Specifieke doelen:
Afgelopen jaar ondersteunde het familieversterkend programma in N’Djamena 190 families met in totaal 639 kinderen.
Nieuwe families hebben de opgevallen plekken ingevuld.
Meer dan 50% van de Tsjadische bevolking is jonger dan 18 jaar en wordt zwaar getroffen door de extreme omstandigheden in het land. Ongeveer 670.000 kinderen (op een totale bevolking van 15 miljoen mensen) groeien op zonder ouderlijke zorg als gevolg van geweld, armoede en aids. Hoewel onderwijs verplicht is, gaan tienduizenden kinderen gaan niet naar school. Rekrutering van kinderen, kindsoldaten, geweld tegen kinderen, kinderhandel, kinderarbeid en seksuele uitbuiting zijn gangbare praktijken.
Naast overlijden van één of beide ouders zijn de redenen waarom ouders zich onthouden van ouderlijke zorg talrijk en vaak een combinatie van extreme armoede, chronische ziekte, mislukte relaties en andere gezinsgerelateerde conflicten, en arbeidsmigratie. Familieleden zorgen in veel gevallen voor de verlaten kinderen. Echter, voor die kinderen die geen adequate alternatieve zorg krijgen, is er geen andere keus dan overgelaten te worden aan de zorg van oudere broers en zussen, in andere families te worden geplaatst als huishoudster of op straat te belanden. Een bijzondere categorie kinderen zijn ‘mohajirines’; kinderen die worden uitgezonden om te bedelen en als zodanig worden uitgebuit en vernederd. De Tsjadische regering is niet in staat om in adequate familiegerichte zorg te voorzien.
(nieuwe TOC per januari 2021)
Onze uitvoerende partner in N’Djamena is SOS Vilages D’Enfants Tchad, waarbij nauw wordt samengewerkt met de lokale gemeenschap – CBO’s, NGO’s, sociale diensten, lokale autoriteiten en kleine lokale initiatieven
Het project wordt mede gefinancierd door de Nederlandse donateurs, zowel particulier als zakelijk.
Transparante communicatie en rapportage over de door Nederland gefinancierde SOS projecten is van groot belang voor onze organisatie. Door transparant en regelmatig financiële-, partner-, inhoudelijke- en resultaatinformatie te ontsluiten, willen wij onze donateurs precies laten zien wat we dankzij hun bijdrage hebben kunnen realiseren. We evalueren onze programma’s zorgvuldig en waar nodig passen we ze aan om zo optimale kwaliteit, impact, efficiency en relevantie voor de kinderen die we steunen, te bewerkstelligen.
De financiering van projecten kan volledig bij SOS Kinderdorpen Nederland liggen, maar vaker dragen wij de projectfinanciering met één of meerdere fondsenwervende organisaties binnen onze federatie. In de meeste gevallen besteden we de fondsen volledig aan de lokale uitvoerende SOS of partnerorganisatie, in dit geval: SOS Villages D’Enfants Tchad.
De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.