SOS kinderdorp N’Djamena
Project periode: 1 januari 2005 - 31 december 2100 Familiezorg, Kinderdorpen
Project periode: 1 januari 2005 - 31 december 2100 Familiezorg, Kinderdorpen
Het kinderdorp N’Djamena opende in maart 2005 zijn deuren. In de 12 familiehuizen, waarvan er twee in de gemeenschap staan, groeien 120 kinderen op in de liefdevolle zorg van hun SOS moeder en altijd samen met hun eventuele biologische broertjes en zusjes.
In en rond het kinderdorp zijn verder:
Kinderen (0-18 jaar) die de ouderlijke zorg verloren zijn of in een onveilige situatie opgroeien en (tijdelijke) liefdevolle familiegerichte zorg nodig hebben.
Elk kind in kinderdorp N’Djamena moet zich veilig, beschermd en geliefd voelen, en groeit altijd samen met zijn eventuele broertjes en/of zusjes op in een familiehuis. Ze kunnen naar school, krijgen de noodzakelijke medische zorg en psychosociale steun. De zorg is persoonlijk en afgestemd op de behoeften van het kind, zodat ze alle kans krijgen om zich zowel intellectueel als fysiek te ontwikkelen tot een evenwichtige en verantwoordelijke volwassene.
Er wonen 120 kinderen in de 12 familiehuizen, waarvan er 2 in de gemeenschap staan. In de komende jaren zal het aantal kinderen per familie van tien naar zeven worden terug gebracht om zo de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. Om zoveel mogelijk kinderen die er alleen voor staan op te kunnen vangen, kijken we naar uitbreiding van het aantal familiehuizen in de gemeenschap. De duur van het verblijf van elk kind in het kinderdorp hang daarnaast af van de specifieke omstandigheden waarin het kind opgroeide en of hereniging met de biologische familie tot de mogelijkheden behoort.
Een aantal van de activiteiten van het afgelopen jaar:
Het bieden van geschikte familiegerichte zorg voor kinderen zonder ouderlijke zorg of die opgroeien in een onveilige situatie, waarbij de zorg is afgestemd op hun persoonlijke situatie en behoeften. Kinderen worden altijd samen geplaatst met hun broertjes of zusjes. Ze worden aangemoedigd om contact te houden met hun biologische familie, en als het mogelijk én in het belang van het kind is; om terug te keren naar hun (brede) biologische familie.
Afgelopen jaar zijn onder meer de volgende resultaten behaald:
SOS Kinderdorpen is één van de weinige organisaties die (sinds 2002) permanent aanwezig is Tsjaad en de medewerkers behoren tot de weinig ervaren en gekwalificeerde zorgverleners in het land. Het kinderdorp, het familieversterkende programma en de verschillende faciliteiten vormen een baken voor de kinderen en hun families in de gemeenschap.
(update geplaatst april 2022)
In Tsjaad groeien ruim 670.000 kinderen op zonder de ouderlijke zorg. Het overlijden van één of beide ouders is één van de redenen, maar vaker nog heeft de reden van verlating te maken met complexe factoren als armoede, chronische ziekte, discriminatie, werk gerelateerde migratie, scheiding van de ouders of andere (gewelds) incidenten binnen de familie. Een deel van de kinderen die de ouderlijke zorg zijn verloren, worden opgevoed door hun grootouder(s) of iemand anders uit de brede familie; een oom of tante, neef of nicht. Maar voor het grootste deel van de alleenstaande kinderen is opvang binnen de brede familie niet mogelijk. Het gevolg is dat vele kinderen er alleen voor staan; ze leven op straat, worden uitgebuit als huishoudster of zijn ‘mohajirin’- veelal jonge jongens die geld moet ophalen voor hun Islamitische leermeester. Sommige kinderen worden opgevangen in woonfaciliteiten waar de kwaliteit van zorg discutabel is. In deze settings wordt weinig aandacht besteed aan het herstellen van het contact met eventuele biologische familie, laat staan met hereniging.
Kinderen die zonder ouderlijke zorg of in ontoereikende alternatieve zorg opgroeien, wordt de kans ontnomen om hun fysieke, mentale en emotionele capaciteiten goed te ontwikkelen. De schade die ze oplopen heeft grote lange termijn consequenties en schaadt vaak hun volwassen leven, waarbij er een vergroot risico is op verwaarlozing van hun eigen kinderen.
(TOC aangepast januari 2021)
SOS Kinderdorpen werkt tijdens projecten samen met financierende en uitvoerende partners. De financierende partners maken het project mogelijk. De uitvoerende partners zorgen dat het project naar afspraak en zo goed mogelijk wordt uitgevoerd. Wij onderhouden intensief contact met de uitvoerende, lokale organisaties over de voortgang en resultaten die geboekt worden. Op deze projectpagina’s vind je de verslaglegging hiervan. Waarbij we naast doelen, resultaten, achtergronden en financiën zowel de persoonlijke sociale impact van ons werk op kinderen en hun families laten zien, als de maatschappelijk sociale impact gerapporteerd aan de hand van de vijf Sustainable Development Goals, die centraal staan binnen onze internationale strategie.
Uitvoerende partners
SOS Villages D’Enfants Tchad is onze uitvoerende partner
Financierende partners
Het kinderdorp wordt mede gefinancierd door onze Nederlandse donateurs
Transparante communicatie en rapportage over de door Nederland gefinancierde SOS projecten is van groot belang voor onze organisatie. Door transparant en regelmatig financiële-, partner-, inhoudelijke- en resultaatinformatie te ontsluiten, willen wij onze donateurs precies laten zien wat we dankzij hun bijdrage hebben kunnen realiseren. We evalueren onze programma’s zorgvuldig en waar nodig passen we ze aan om zo optimale kwaliteit, impact, efficiency en relevantie voor de kinderen die we steunen, te bewerkstelligen.
De financiering van projecten kan volledig bij SOS Kinderdorpen Nederland liggen, maar vaker dragen wij de projectfinanciering met één of meerdere fondsenwervende organisaties binnen onze federatie. In de meeste gevallen besteden we de fondsen volledig aan de lokale uitvoerende SOS of partnerorganisatie. Soms kan het voorkomen dat een minimaal gedeelte van de fondsen besteed wordt in Nederland, bijvoorbeeld voor onderzoek of de inzet van een consultant.
De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.