Sangue Novo
Project periode: 1 februari 2015 - 31 juli 2020 Onderwijs en Werk, Jeugdwerkgelegenheid
Project periode: 1 februari 2015 - 31 juli 2020 Onderwijs en Werk, Jeugdwerkgelegenheid
Sangue Novo: Het verbeteren van de arbeidsmarktkansen van kwetsbare jongeren in Bissau
Het jeugdwerkgelegenheidsprogramma Sangue Novo richt zich op het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt voor kwetsbare, laaggeschoolde jongeren in de stad Bissau in Guinee-Bissau. Op deze manier willen we het probleem van jeugdwerkeloosheid aanpakken. Om dit doel te bereiken, werken we samen met andere trainingscentra in de stad om:
Het doel is dat 1.200 jongeren (van de in totaal 1.500 die het programma zijn gestart), het gehele trainingstraject doorlopen. En dat 800 deelnemers aan het einde van de programmaperiode van vijfenhalf jaar met succes een betaalde baan hebben gevonden; binnen een bedrijf of met een eigen bedrijfje.
Werkloze jongeren (v/m) in de leeftijd van 18-35 jaar, met weinig tot geen opleiding.
Om veelbelovende economische sectoren waar laaggeschoolde arbeidskrachten terecht kunnen te identificeren, wordt periodiek een arbeidsmarktonderzoek uitgevoerd. De grondige kennis van de arbeidsmarkt maakt dat de voorgestelde trainingen aansluiten op de vraag uit de arbeidsmarkt. Op basis van het onderzoek worden de trajecten voor de kwetsbare jongeren ontwikkeld. Daarnaast biedt het inzicht in ondernemers die bereid zijn om bij te dragen aan het programma; als adviseur, trainer of coach tijdens de stage.
Jongeren die aan het Sangue Novo programma deelnemen, volgen het professionele traject dat bestaat uit vijf componenten:
De jongeren worden getraind in zowel het SOS trainingscentrum als in andere, bestaande, trainingscentra in Bissau. De trainingscentra bieden aanvullende trainingen die tot nu toe ontoegankelijk waren voor de kwetsbare jongeren. Door de samenwerking zijn de aangeboden cursussen zo aangepast dat ze qua lengte, toelatingseisen en inhoud toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor de doelgroep.
Het verbeteren van de arbeidsmarktkansen van 1.200 kwetsbare jongeren (man en vrouw) met weinig tot geen opleiding door het verbeteren van hun professionele vaardigheden. Dit wordt gerealiseerd door publiek private samenwerkingen met ondernemers en overheidsdiensten.
De belangrijkste resultaten van het programma
Met Sangue Novo wordt het grote probleem van jeugdwerkeloosheid In Guinee Bissau aangekaart. Volgens cijfers van de internationale arbeidsorganisatie zit bijna een derde van de 600.000 jongeren in het land zonder werk. De jongeren vormen ook een disproportioneel deel van de groep mensen die ondanks hun baan in verlammende armoede leven: 80% van de mensen die van minder dan $1.25 per dag moeten rondkomen is tussen de 15-35 jaar.
Jonge mannen en vrouwen met weinig tot geen educatie hebben met verschillende hindernissen te maken wanneer ze de arbeidsmarkt willen betreden, zowel bij het vinden van een reguliere baan als bij het opzetten van een eigen bedrijfje. Verschillende factoren dragen hieraan bij, waaronder:
Guinee-Bissau biedt kwetsbare en laagopgeleide jongeren weinig mogelijkheden om zich beter voor te bereiden op hun toetreding tot de arbeidsmarkt. Het aantal schoolinschrijvingen ligt laag in vergelijking met de omringende landen. Professionele trainingsmogelijkheden zijn beperkt, veelal gericht op mannen en vragen vaak een middelbare schoolopleiding. Voor jonge vrouwen en mannen met weinig tot geen opleiding is er bijna geen mogelijkheid om hun professionele en sociale vaardigheden te vergroten. Daarbovenop bieden de bestaande trainingen geen garantie voor toegang tot de arbeidsmarkt; de curricula sluiten niet aan op de wensen uit de arbeidsmarkt en zijn bovendien niet specifiek gericht op groeimarkten.
Wanneer jonge, kwetsbare mannen en vrouwen in Bissau beter voorbereid zijn en begeleid worden bij het betreden van de arbeidsmarkt en als trainee werkervaring kunnen opdoen, dan hebben ze een grotere kans op het succesvol vinden van een baan bij een bedrijf of bij het opzetten van hun eigen bedrijfje. En wanneer dit is gelukt: om de baan of het bedrijfje te behouden.
Het succes wordt mede bepaald door de periodieke analyse van de arbeidsmarkt. Wanneer jongeren professionele en sociale trainingen kunnen volgen die aansluiten op de vraag uit de arbeidsmarkt en wanneer ondernemers als adviseur of trainer gelinkt zijn aan het curriculum, dan is de kans groter dat ze succesvol de arbeidsmarkt betreden.
Indien de bestaande trainingscentra hun ervaringen uitwisselen, hun trainingsprogramma’s op elkaar laten aanvullen en wanneer ze verschillende toelatingscriteria hanteren voor verschillende doelgroepen (denk aan leeftijd, sekse en opleiding), dan zal het aanbod in professionele trainingen in Bissau meer gevarieerd zijn, beantwoorden aan de vraag van zowel de jongeren als de arbeidsmarkt en bijdragen aan de kansen en inzetbaarheid van jongeren.
SOS Kinderdorpen werkt tijdens projecten samen met financierende en uitvoerende partners. De financierende partners maken het project mogelijk. De uitvoerende partners zorgen dat het project naar afspraak en zo goed mogelijk wordt uitgevoerd. Wij onderhouden intensief contact met de uitvoerende, lokale organisaties over de voortgang en resultaten die geboekt worden.
Uitvoerende partners
Aldeias de Crianças SOS Guiné-Bissau en verschillende lokale trainigscentra zijn onze uitvoerende partners.
Financierende partners
Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie en Bouwcenter.
Het totale budget voor het project bedraagt € 878.868, waarvan in 2020 € 79.974 is besteed.
Het succesvolle project is voor drie jaar verlengd, startend in 2021, en wordt met particuliere fondsen gefinancierd.
De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.