De negenjarige Akosa*, haar zeven biologische en SOS broers en zussen en hun SOS moeder Agnes zijn eind 2020 verhuisd van het SOS kinderdorp naar een familiehuis in de gemeenschap. Het hele gezin was nauw betrokken bij de verhuizing.
Kinderen betrokken bij beslissingen
“We wilden dolgraag in de gemeenschap wonen om te proeven van het leven daar,” vertelt Agnes. “Omdat de kinderen goed voorbereid waren op de verhuizing en betrokken zijn bij beslissingen als: in welke buurt we gaan wonen en naar welke school ze gaan, hebben ze zich snel aan de nieuwe omgeving aan kunnen passen. Ook de buren ontvingen ons heel goed en de kinderen maakten snel nieuwe vriendjes.”
Haar dochter Akosa sluit zich bij haar aan: “Het leven in de gemeenschap is heel leuk, er is hier van alles te beleven en ik heb al veel nieuwe vrienden gemaakt. Ook op school”, vertelt ze stralend.
In januari 2021 gingen de scholen weer open. Leerlingen en leraren moesten nog wel mondkapjes dragen en afstand houden. Akosa en haar broers en zussen zijn dolblij om weer naar school te gaan. “Mijn droom is om de beste leerling van mijn klas te worden, zodat ik kan worden uitgenodigd om naar het Hermann Gmeiner International College (school voor topstudenten) te gaan, en dan door te stromen naar de universiteit. Ik hoop in de toekomst leraar Engels te worden.”
Meer onafhankelijkheid
Agnes: “,,De integratie van mijn gezin in het gemeenschapsleven is goed voor de ontwikkeling van mijn kinderen. In de gemeenschap gaan ze met een diverse groep mensen om waarvan ze ook veel leren. Natuurlijk houden ze contact met hun oude vrienden in het kinderdorp. We gaan er regelmatig heen en ze bellen. En ja, de verhuizing kende natuurlijk ook uitdagingen. Met zes kinderen onder de tien jaar kan dat niet anders. Ze hadden allemaal tegelijk extra aandacht nodig.”
Concluderend: “Voor mij geeft het leven in de gemeenschap me meer zelfstandigheid om een zorgzame gezinsomgeving te creëren. In mijn familie zijn eenheid en liefde van groot belang, want met liefde ontstaan sterke banden en is er respect en zorg voor elkaar.”
*Naam veranderd om de privacy van het kind te beschermen.