In de Hoorn van Afrika voltrekt zich een afschuwelijke crisis. De bevolking kampt er na drie mislukte regenseizoenen met grote droogte. Dit leidt tot extreme hongersnood: 5,7 miljoen kinderen zijn ondervoed. Geke Kieft, country coördinator in Ethiopië, vertelt meer over het effect van deze ramp.
Geke Kieft werkt voor SOS Kinderdorpen in Ethiopië. Als country coördinator brengt ze partijen samen die verbonden zijn aan de Dutch Relief Alliance (DRA). Zo zorgt ze voor een goede samenwerking tussen de noodhulporganisaties die bij dit project betrokken zijn.
Wat merk je van de droogte in Ethiopië?
“Waar ik woon, in Addis Abeba, merk ik het effect van de droogte niet dagelijks. Maar als ik naar een projectgebied ga, is het meteen zichtbaar. In Oromia bijvoorbeeld komt de mais hooguit tot kniehoogte, waar het tot schouderhoogte zou moeten staan. Het is lastig voor boeren om voedsel te vinden voor hun vee. Hierdoor zijn al veel dieren gestorven die voorheen melk, boter en vlees produceerden. Tegelijk is ook de landbouwgrond compleet uitgedroogd, waardoor er op grote schaal hongersnood heerst. Zowel de kwantiteit als kwaliteit van het voedsel gaat achteruit. Families hebben grote moeite hun kinderen te voeden. Bij veel kinderen zie je hongeroedeem ontstaan; opgezwollen buik of benen als teken van eiwittekort door slechte of eenzijdige voeding.”
Waarom wordt deze ramp een stille ramp genoemd?
“In de Hoorn van Afrika is het de afgelopen jaren veel vaker en langer droog. Men spreekt van een ‘stille ramp’ omdat er minder aandacht en financiële steun voor is, mede door corona en de situatie in Oekraïne. Daar komt nog bij dat de crisis hier letterlijk minder zichtbaar is, zoals bij een orkaan of oorlog. Toch is het wel degelijk een immense ramp, die inmiddels grote delen van de bevolking raakt. De VN schat dat, zonder directe voedselhulp, 16,7 miljoen volwassenen en kinderen het risico lopen te overlijden. Veel mensen uit de regio ontvluchten hun dorp en laten alles achter om op zoek te gaan naar minder droge plekken, of plekken waar voedsel en hulp beschikbaar is.”
” Door droogte hebben families grote moeite hun kinderen te voeden”
Geke Kieft, country coördinator voor SOS Kinderdorpen in Ethiopië
Welke hulp geeft SOS Kinderdorpen in de Hoorn van Afrika?
“SOS Kinderdorpen geeft supplementen en medicijnen aan ondervoede kinderen en moeders die borstvoeding geven. Daarbij bieden we vanuit de Dutch Relief Alliance medische en psychosociale zorg. We verspreiden schoon drinkwater, zeep, tandpasta en andere verzorgingsartikelen. Tegelijkertijd installeren en verbeteren we waterpunten en leren we de bevolking deze waterpompen zelf te repareren. Daarnaast ontvangen de meest kwetsbare huishoudens maandelijks een bedrag voor basisbehoeften als voedsel en kleding. Ook zorgen we dat families weer zelfvoorzienend kunnen worden door zaden, kleinvee en landbouwbenodigdheden uit te delen.”
Je ziet dagelijks de gevolgen van deze droogte. Wat doet dat met jou?
“Ik vind het vooral heftig om te zien hoe ongelijk de welvaart in de wereld verdeeld is. Het is me meer dan ooit duidelijk dat het zoveel uitmaakt waar je wieg staat. Dat maakt me heel bewust van mijn bevoorrechte positie. Per dag kijk ik wat ik kan doen om te helpen. Hoewel ik nog nooit zo pessimistisch over de situatie ben geweest als nu, houd ik hoop. Lichtpuntje is dat de sociale netwerken hier heel sterk zijn; men staat voor elkaar klaar en deelt het weinige wat er is.”
Wat kunnen mensen in Nederland doen?
“Als eerste is het belangrijk dat deze ramp meer bekendheid krijgt. Het begint met bewustwording. Mensen kunnen bijvoorbeeld uit solidariteit eens een maaltijd overslaan om te voelen hoe het is om minder te eten. Natuurlijk kunnen mensen ook doneren aan het noodhulpfonds van SOS Kinderdorpen. Elke persoon die we kunnen helpen is er één!”
Wat is de DRA?
DRA staat voor Dutch Relief Alliance en is een samenwerking tussen veertien Nederlandse hulporganisaties en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De DRA biedt levensreddende hulp ter plaatse. Door krachten te bundelen, kan de DRA snel, effectief en efficiënt reageren op de meest ernstige en complexe crises. In Ethiopië coördineert SOS Kinderdorpen de samenwerking tussen de verschillende DRA-organisaties en hun lokale partners.
Dit artikel verscheen in SOS Magazine Najaar 2022. Het hele magazine lees je nu hier online.