Voor heel Oekraïne begon de oorlog op 24 februari 2022, maar in de regio Luhansk begonnen de beschietingen al op 17 februari. Op die dag stond Serhii Lukashov, directeur van SOS Kinderdorpen Oekraïne, samen met zijn collega’s op het station in Lysychansk, om pleeggezinnen in onze zorg op de trein naar een veiligere plek te zetten.
‘’We wisten sinds de herfst van 2021 dat er een oorlog op komst was. Ondanks we dit moeilijk konden geloven, begon SOS Kinderdorpen Oekraïne met voorbereidende activiteiten om pleeggezinnen te evacueren naar veilige plekken. Hierdoor waren de meeste kinderen in onze zorg veilig toen de invasie begon.” Veel kinderen en pleegouders werden toen en nu nog steeds opgevangen in SOS Kinderdorpen in omliggende landen zoals Polen, Roemenië en Hongarije.
Duizenden kinderen gered
Serhii is zeer trots op de SOS medewerkers en partners, die de evacuaties mogelijk maakten. “In de eerste maanden hebben we meer dan 40.000 mensen met kinderen gered. We ondersteunen families met tijdelijke huisvesting en voorzien hen in hun basisbehoefte zoals eten, hygiëne-artikelen, kleding en psychologische steun. Dat laatste wordt vaak onderschat, maar is heel belangrijk voor een kind na een periode van stress. Dankzij de solidariteit van onze internationale organisatie, lokale partners en donateurs groeien geëvacueerde kinderen op in een veilige omgeving waar ze naar school gaan, kunnen spelen en begeleid worden om hun trauma’s te verwerken.”
Ook organiseert SOS Kinderdorpen vakantiekampen voor door de oorlog getraumatiseerde kinderen. ”Tijdens zo’n kamp staat psychotherapie centraal, door middel van leuke, ontspannende activiteiten. Ook zetten we ons in om gewonde kinderen medische zorg te geven. Gevluchte (pleeg)gezinnen die hun huis hebben verloren, ondersteunen we deze winter met powerbanks en generatoren.’’
Jouw hulp is in Oekraïne nog steeds hard nodig. Help families op de vlucht en zorg voor sterke, liefdevolle Oekraïense families.
Families voor de lange termijn helpen
Naast korte termijn activiteiten helpt SOS Kinderdorpen kinderen en families met sociale, psychologische en educatieve ondersteuning ook voor de lange termijn. Dit doen we in speciaal opgezette sociale centra die onderdeel zijn van de familieversterkende programma’s van SOS Kinderdorpen. Serhii vertelt hierover: “SOS specialisten, zoals pedagogen, maatschappelijk werkers, psychologen en indien nodig advocaten bieden getraumatiseerde en gevluchte families hulp op maat. In een social centrum is verwarming, internet en zijn er laptops voor kinderen om online lessen te volgen en huiswerk te maken.”
Er zijn nu zeven SOS sociale centra; in het westen en centrale delen van Oekraïne. Het plan is om er nog een tiental te openen, ook in het noorden. In het oosten en zuiden bieden onze lokale partners met steun van SOS gespecialiseerde hulp.
Alleenstaande kinderen veilig door sterk lokaal netwerk
Op het gebied van pleegzorg is SOS Kinderdorpen één van de toonaangevende organisaties in Oekraïne. Serhii legt uit hoe dit nu voor kinderen van levensbelang is. ”Omdat wij weten hoe de plaatselijke autoriteiten te werk gaan, kunnen wij makkelijk contact opnemen en kinderen die hun ouders hebben verloren evacueren. Zoals Lyna en Yan van 9 en 10 jaar. Hun alleenstaande vader werd gedood tijdens vijandelijke beschietingen. De twee kinderen bleven alleen in een verwoeste stad achter. Drie dagen lang waren de kinderen in shock. Door onze contacten konden we de pleegzorg juridisch in orde maken en de kinderen onderbrengen in een pleeggezin, waar ze meteen speciale begeleiding van SOS specialisten kregen. Samen met hun nieuwe pleegouders wonen de kinderen nu in het westen en krijgen nog steeds materiële, psychologische en pedagogische zorg van SOS Kinderdorpen.’’
Jouw hulp is in Oekraïne nog steeds hard nodig. Help families op de vlucht en zorg voor sterke, liefdevolle Oekraïense families.
Wat er ook gebeurt, wij blijven in Oekraïne om families en kinderen te helpen. Ook in oorlogstijden waarborgen we de kracht van familie
Serhii, directeur van SOS Kinderdorpen Oekraïne
2023 en de toekomst
”Zolang het nodig is gaan we met de bestaande noodhulpactiviteiten door. Daarnaast zetten onze lokale collega’s zich in om de levenskwaliteit van families in Oekraïne te herstellen; om hun eigenwaarde en economische weerbaarheid te versterken. Ook kijken we of Oekraïense kinderen die nu in andere Europese landen verblijven veilig kunnen terugkeren naar hun geboorteland.”
“We hebben de schok van de oorlog doorstaan. We hebben bewezen dat we kinderen kunnen beschermen en de kracht van familie kunnen waarborgen, ook in oorlogstijden. De aandacht van de media voor oorlogen en crises is van korte duur, maar de behoeften van kinderen zijn van lange duur. De kinderen die nu getraumatiseerd zijn, zullen nog jarenlang hulp nodig hebben. SOS Oekraïne staat klaar om deze hulp te bieden.
“Wat er ook gebeurt, wij blijven in Oekraïne om families en kinderen te helpen. Elk kind moet kunnen opgroeien in een liefdevolle, veilige omgeving. Samen met partners en donateurs kunnen we daar voor zorgen. Hier hebben we nog altijd alle steun bij nodig die we kunnen krijgen.”