Het verhaal van Luanja en Nicole

‘Ik help SOS met voorlichting in mijn gemeenschap’

Luanja (49) woont samen met haar vijf kinderen in een klein huisje omringd door bananenbomen in het rurale Busia. Toen haar man overleed viel hun inkomen weg, haar kinderen konden niet meer naar school en Luanja was niet in staat om ze elke dag een voedzame maaltijd voor te schotelen. De familie kwam onder de aandacht van SOS Kinderdorpen en is vervolgens opgenomen in het familieversterkend programma.

Families versterken Busia Kenia moeder en dochters in hun tuin
Luanja (groene shirt) met direct naast haar, haar oudste dochter Nicole

Luanja: “Mijn oudste dochter, Nicole, gaat nu weer naar de middelbare school. SOS betaalt haar schoolgeld. De andere kinderen gaan nog naar de basisschool. Deze is gratis, maar een schooluniform is verplicht en schoolmaterialen moeten aangeschaft worden. Ik kon me dat eerder niet veroorloven, maar nu zijn deze ook verzorgd. De kinderen zijn dolblij.”

Eigen voedsel verbouwen

Samen met SOS hebben Luanja en haar kinderen een ontwikkelplan voor haar familie opgesteld: wat willen ze bereiken? Waar zijn ze goed in? Wat ligt binnen Luanja’s mogelijkheden om te kunnen doen? Aan de hand van die antwoorden wordt er een hulpplan gemaakt dat ervoor moet zorgen dat Luanja zo snel mogelijk in staat is zelfstandig voor haar gezin te zorgen.

Luanja en Nicole

“Allereerst heb ik mest en zaden ontvangen, zodat ik mijn eigen voedsel kan verbouwen”, vertelt Luanja, terwijl ze haar stukje land laat zien. “Als het lukt, kan ik een gedeelte daarvan op de markt verkopen. Daarnaast ben ik aangesloten bij een spaar- en leenprogramma. Het plan is om met behulp van dit programma een koe te kopen, zodat ik melk heb voor mijn gezin en het overige ook op de markt kan verkopen.”

Families versterken Busia Kenia dochter Nicole portret
Nicole

Ambitie

Haar 15-jarige dochter Nicole heeft afgelopen jaar het SOS Youth Camp bezocht. Een jaarlijkse bijeenkomst voor jongeren uit SOS programma’s, waar ze leuke activiteiten organiseren en de jongeren voorlichting krijgen op allerlei gebieden, zoals de gevaren van drugsgebruik en hoe op te komen voor je eigen rechten. “Superleuk! Tijdens het kamp ontdekte ik dat ik spreken voor groepen heel leuk vind om te doen, helemaal niet spannend. En dat ik het ook goed kan. Nu ondersteun ik SOS met voorlichting in mijn gemeenschap. Zo vertel ik de kinderen over de gevaren van drugsgebruik. Als arts kan ik deze kwaliteit ook goed gebruiken. Ja, het is mijn droom om later internist te worden, gespecialiseerd in nierziektes. Ik ken veel mensen die problemen met hun nieren hebben of daaraan zijn overleden. En ik wil deze mensen graag helpen om beter te worden. Nu ik weer naar school kan, kan ik mijn ambities waarmaken.”

Help kwetsbare families

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.