Waarom Belangenbehartiging?
Wij geloven dat we de impact van ons werk kunnen vergroten wanneer we onze kennis en inzichten delen over wat kinderen nodig hebben en hoe hun rechten het beste te beschermen. Dit doen wij:
- Door in het openbaar de aandacht te vragen voor de miljoenen kinderen zonder ouderlijke zorg of die het risico lopen deze te verliezen.
- Door middel van onze eigen programma’s en in samenwerking met anderen de belangrijkste uitdagingen aan te pakken om de bescherming en inclusie van kinderen te waarborgen.
- Door het geven van een stem aan kinderen: we praten niet alleen namens hen, maar ook met hen.
- Door ons in te zetten op de expertisevelden: Alternatieve & Familiegerichte zorg, Familieversterking, Jeugdwerkgelegenheid, en Humanitaire Hulp.
Onze inzet op kinderrechten
In de afgelopen jaren heeft SOS Kinderdorpen Internationaal zich wereldwijd op verschillende manieren ingezet voor kinderen en kinderrechten:
- In 2020 is er een gebruiksvriendelijke versie gelanceerd van de VN-resolutie – Rechten van het kind (2019) met een focus op kinderen zonder ouderlijke zorg.
- Het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind en de VN-richtlijnen voor alternatieve zorg voor kinderen wordt door SOS Kinderdorpen wereldwijd als belangrijkste referentiepunt genomen. Zo worden regeringen en samenlevingen aansprakelijk gehouden voor het respecteren van kinderrechten en het voldoen aan specifieke behoeften van ieder kind.
- Wereldwijd laat SOS Kinderdorpen van zich horen op het gebied van internationale kinderrechten met vertegenwoordigers bij de Verenigde Naties in New York en Genève en bij de Europese Unie in Brussel.
Sustainable Development Goals
SOS Kinderdorpen zet zich actief in om bij te dragen aan een meer welvarende, duurzame en gelijke wereld. Daarom doen wij ons uiterste best om de Sustainable Development Goals voor 2030 na te leven. De volgende vijf Duurzame Ontwikkelingsdoelen staan bij ons centraal, en we proberen hier elke dag aan te werken om te zorgen dat we zo veel mogelijk kinderen en jongeren bereiken:
- SDG 1: Geen armoede meer in de wereld
- SDG 4: Kwaliteitsonderwijs voor elk kind
- SDG 8: Goede en gelijke banen en economische groei
- SDG 10: Verminderde ongelijkheid in de wereld
- SDG 16: Vrede en recht voor ieder kind
Samenwerkingen
In samenwerking met anderen proberen wij de belangrijkste uitdagingen aan te pakken om de bescherming en inclusie van kinderen te waarborgen. Vanuit SOS Kinderdorpen Nederland:
- Zijn wij onderdeel van netwerken zoals Joining Forces Alliance, Better Care Network, Partos, Coalitie Kinderrechten in Ontwikkelingssamenwerking (KROS), GCE, etc.
- Hebben wij meegeschreven aan beleidsbrieven gericht aan de Tweede Kamer(-leden).
- Hebben wij met andere organisaties gezamenlijke oproepen aan het kabinet gedaan, bijvoorbeeld om alleenstaande kinderen uit het Griekse vluchtelingenkamp Moria te evacueren.