Jeugdwerkgelegenheid in Ghana

Socio-economische groei van een regio

De jeugdwerkeloosheid in de regio Asokore Mampong, ligt hoog. Veel jongeren zitten werkeloos thuis of hebben een baantje waarmee ze niet kunnen rondkomen. Om jongeren te ondersteunen is SOS Kinderdorpen het project No Business as Usual (NBU) gestart.

NBU is een vierjarig project om jeugdwerkgelegenheid en socio-economische groei te stimuleren in Asokore Mampong, een gemeente van de stad Kumasi, Ghana. Het project is opgezet door SOS Kinderdorpen Ghana in samenwerking met de gemeente. Het programma zorgt ervoor dat de jongeren over kennis en vaardigheden beschikken die aansluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt of die nodig zijn om een winstgevend bedrijfje op te zetten. Maandelijks worden bovendien leerevenementen met inspirerende sprekers georganiseerd, waar de jongeren ook kunnen netwerken. Daarnaast krijgen de deelnemers een coach toegewezen, die ze gedurende het traject begeleiden en koppelen aan bedrijven of werkervaringsstages opzetten.

Misbahu maakt het verschil voor mens en milieu

De Ghanese Misbahu Abdul Wahab nam deel aan jeugdwerkgelegenheidsprogramma van SOS Kinderdorpen, No Business as Usual (NBU). Hij voltooide het programma en startte een bedrijfje in het recyclen van plastic afval. Afval dat hij ophaalt met speciaal daarvoor uitgeruste driewielers.  

Misbahu zag dat plastic afval de oorzaak was van wateroverlast doordat het plastic afvoeren en dakgoten verstopte en rivieren en meren deed overstromen. “Die verstopte afvoeren en al die overstromingen leiden tot stilstaand water dat weer zorgt voor ideale leefomstandigheden voor waterbacteriën en ziektekiemen.”

No Business as Usual heeft een cruciale rol gespeeld in mijn succesverhaal

Misbahu Abdul Wahab

De gevaren van het verbranden van plastic afval

Ook zag hij dat het verkeerd verwerken van plastic afval zoals het verbranden ervan niet alleen slecht is voor de gezondheid van mensen, maar dat dat ook bijdraagt aan de klimaatverandering.In zijn zoektocht om het verschil te maken in het leven van mens en milieu en met de steun van het NBU-project richtte hij I-Recycle op. Het bedrijfje dat plastic afval versnippert, wast en perst en in grote pakketten op transport zet naar Accra voor verdere verwerking. Zo gaat Misbahu niet alleen zorgvuldiger met het milieu om, ook zorgt hij ervoor dat steeds meer mensen uit zijn community werk hebben.

Misbahu: “NBU heeft een cruciale rol gespeeld in mijn succesverhaal omdat het project me ondersteunde met verschillende opleidingen, waaronder financiële technieken. Momenteel heb ik elf werknemers en ga ik meer kwetsbare jongeren opleiden om mijn bedrijf verder uit te breiden. Samen met hen wil ik de missie en visie van mijn bedrijfje op zoveel mogelijk plekken uitdragen. We zijn al begonnen met een bewustwordingsproject op scholen dat gaat over het gebruik en de juiste verwerking van plastic. Dit zal ook worden uitgebreid naar andere gemeenschappen”.

Lees meer over ons werk in Ghana.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.