Ode aan de waterpomp

In de afgelopen drie jaar zijn er in de Centraal -Afrikaanse Republiek door de Dutch Relief Alliance (DRA) bijna 100 boorgaten gezet of hersteld en zijn er waterpompen geïnstalleerd. Samen met andere organisaties van de DRA heeft SOS Kinderdorpen in totaal 54.000 mensen geholpen. Een levensreddende ingreep want schoon water is belangrijk voor een goede gezondheid. Maar óók voor vrede, want er vinden helaas nog te veel conflicten plaats óm water. Maar hoe krijg je een pomp op de plaats van bestemming? Waterexpert Paterne Yapende, die in de Centraal-Afrikaanse Republiek woont en voor partner-organisatie Cordaid werkt, legt precies uit hoe dat in zijn werk gaat.

Ode aan de waterpomp

Wat is de juiste plek voor een waterpomp?

“Volgens de internationale humanitaire afspraken, moet er voor iedere 500 man minimaal één bron van veilig water tot de beschikking gesteld worden. Daarom dient een waterpomp aan allerlei voorwaardes te voldoen: de pomp moet goed kunnen werken, en duurzaam zijn. Daarnaast moet de bron groot genoeg zijn. De eerste stap is daarom om eerst bij de lokale gemeenschap te checken waar de urgentie het grootst is. De volgende stap is het signaleren van ondergrondse waterbronnen, door middel van geofysisch onderzoek van de aardbodem. Tot slot, moet de pomp ook strategisch geplaatst kunnen worden, dus dichtbij een school of een woonwijk”. 

Hoe worden waterbronnen voor de waterpomp geboord?

“Om geschikte waterbronnen te bereiken, boren we soms tot wel 80 meter diep. Maar beginnen met boren van het boorgat kan alleen wanneer we weten dat de watervoorraad voldoende is. Zodra het boorgat klaar is, moeten we het water nog testen. Hiervoor sturen we monstertje naar een laboratorium in de hoofdstad Bangui. Daar moet worden geconcludeerd dat de samenstelling van het water voldoet aan de eisen van het Ministerie van Volksgezondheid”

Hoe wordt de waterpomp geïnstalleerd?

“Er zijn twee soorten pompen: een handpomp voor een boorgat van minder dan 40 meter, en een voetpomp voor een dieper gat waar meer kracht voor nodig is. Voor gebruik testen we het boorgat en het filter, door middel van een elektrische pomp die het water urenlang omhoog pompt. Als alles goed loopt zoals gewenst, dan plaatsen we de hand-of voetpomp, en leggen we er een betonnen vloerconstructie omheen of een omheining die de plek beschermt en dieren op afstand houdt. Het boren zelf duurt slechts een dag of twee, maar het hele proces kan makkelijk tot twee maanden in beslag nemen.”

Wat zijn de kosten voor deze waterpompen?

“De kosten van dit alles is ongeveer 15.000 euro. Hiermee krijgen minimaal 500 mensen toegang tot schoon drinkwater, voor minimaal tien jaar!”

Wat na de installatie van de pomp?

“Als de pomp eenmaal gebouwd is, moet er voor gezorgd worden dat deze lang blijft werken nadat wij zijn vertrokken. Dat betekent dat je lokale mensen moet opleiden voor reparatieklussen, maar ook gereedschap ter beschikking moet stellen. Dan pas kan beheer en onderhoud worden overgedragen aan het speciaal daarvoor aangestelde buurtcomité, die er voor moet zorgen dat de pomp met zorg wordt behandeld door de lokale gemeenschap. Pas als er een serieuze storing komt, worden experts ingeschakeld.”

De essentie van pomp

“En daar is het dan: veilig, vers stromend water. De pomp wordt officieel ingehuldigd. Kinderen en vrouwen komen aangerend met jerrycans van 20 liter, want helaas dragen zij de zwaarste lasten.  Volgens de internationale humanitaire standaarden heeft een gemiddeld persoon ongeveer 15 liter water per dag nodig: 2-6 liter voor basishygiëne, 3-6 liter om te koken, 3 liter water voor drinken en eten…Dit is een minimum om te kunnen overleven. Hiernaast heeft men ook water nodig om te kunnen douchen, wassen of schoonmaken.”

Bovenstaand interview illustreert wederom waarom een waterpomp essentieel is voor mensen in crisisgebieden. Zonder waterpomp, zijn zij afhankelijk van andere manieren van overleven. Zoals de inzet van watertrucks. En als deze er niet zijn, zullen mensen vuil oppervlakte- of rivierwater moeten gebruiken. En als de droogte toeslaat, hebben ze helemaal niets. Denk aan plekken waar vluchtelingen en bewoners beschutting zoeken tegen oorlog of droogte…

Bovenstaand interview is een vertaling en verkorte versie van het origineel dat op de website van de Dutch Relief Alliance staat. Meer weten over noodhulp, de DRA en onze inzet daarin? Daarover lees je hier meer.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.