Cycloon Freddy en cholera-uitbraak treffen Mozambique

Cycloon Freddy mozambique

Cycloon Freddy is de langst aanhoudende en krachtigste tropische storm ooit geregistreerd. Mozambique werd niet één, maar twee keer getroffen door de storm, op 24 februari en 11 maart 2023. De gevolgen voor het land en haar inwoners zijn enorm. Daarom biedt SOS Kinderdorpen noodhulp.

Met maximumwinden van 148 km/u en windstoten tot 213 km/u, raasde storm Freddy op 11 maart door het district Namacurra in Zambezia. In sommige provincies was de regenval meer dan 600 mm. Dat is vier keer zoveel regen dan de gemiddelde maandelijkse neerslag tijdens het regenseizoen. Ook is het niet de eerste keer dat Mozambique wordt getroffen door een cycloon. In 2019 legde de meest dodelijke en duurste cycloon Idai ongeveer dezelfde route af.

Cholera-uitbraken Mozambique

In totaal werden vijf provincies, 33 districten en in totaal 976.000 mensen getroffen door cycloon Freddy. Als gevolg heeft de regering van Mozambique noodhulpactiviteiten opgestart. Dit is van groot belang, aangezien de situatie wordt verergerd door cholera-uitbraken in 38 districten en acht provincies. De cholerabacterie wordt verspreid door de zware regens en overstromingen. Het aantal cholera-gevallen is gestegen tot 11.158 met een sterftecijfer van 0,7% (cijfers 25 maart 2023, het ministerie van Volksgezondheid (MISAU)).

Kritieke gevolgen na cycloon Freddy

Cycloon Freddy heeft nog meer grote gevolgen voor Mozambique en haar inwoners:

  • 880.000 mensen uit ongeveer 177.600 huishoudens lopen verhoogd risico op voedselonzekerheid
  • 390.043 hectare oogst werd getroffen door de cycloon en 134.616 hectare ging volledig verloren
  • Jonge vrouwen en meisjes lopen een groter risico op seksuele uitbuiting en misbruik
  • Meer dan 200.276 huizen zijn beschadigd, waarvan 132.364 volledig verwoest

Noodhulp SOS Kinderdorpen in Mozambique

Om de noodhulpreactie van de regering van Mozambique te ondersteunen, biedt SOS Kinderdorpen vanaf 1 april tot en met 30 september 2023 aanvullende noodhulpactiviteiten. Deze zullen plaatsvinden in het district Mopeia in de provincie Zambezia (uitgevoerd door een lokale partner van SOS Kinderdorpen, Livaningo) en het district Caia in de provincie Sofala (uitgevoerd door SOS Mozambique).

De noodhulpactiviteiten bestaan uit:

  • Water, hygiene en sanitaire voorzieningen: distributie van pakketten met onder andere zeep, tandenborstels en wasmiddel, muskietennetten, waterzuiveringssystemen en opleidingen om deze in gebruik te nemen. Daarnaast voeren we campagnes om de hygiëne in de gemeenschappen te bevorderen, en het bewustzijn over cholera en malaria te vergroten. Hiervoor verstrekken we het benodigde materiaal.
  • Bescherming: omdat de systemen voor kinderbescherming zijn aangetast na een ramp, helpt SOS Kinderdorpen getroffen kinderen en hun gemeenschap toegang te krijgen tot de juiste diensten van goede kwaliteit. Zo richten we comités voor kinder- en gemeenschapsbescherming in opvangcentra op om kinderen, mannen en vrouwen te beschermen. Vrijwilligers uit de gemeenschap leiden we op in het bieden van psychosociale hulp door de Team-Up methodologie. Deze hulp bieden we aan kinderen van 6-18 jaar. Ook leren de vrijwilligers, lokale overheid, sociale organisaties en andere belanghebbenden over het melden van incidenten en verwijzingsmechanismen.

    In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid leiden we gezondheidswerkers op in kwaliteitszorg voor overlevenden van gendergerelateerd geweld. Daarnaast zorgen we voor toegang tot geestelijke gezondheidszorg voor de slachtoffers van cycloon Freddy.
  • Lokalisatie en verantwoordelijkheid: versterken van de capaciteit van lokale partner NGO’s. Daarnaast betrekken we de getroffenen bij de opzet, uitvoering, monitoring en/of evaluatie van het noodhulpprogramma.

Wederopbouw Mozambique nog niet in zicht

Om de grote gevolgen na cycloon Freddy op te vangen, is ondersteuning in Mozambique hard nodig. SOS Kinderdorpen zet in op noodhulpactiviteiten om getroffenen te helpen met water, hygiene, sanitaire voorzieningen, beschermingsactiviteiten en versterking van de lokale partners. Dit doen we samen met vijf partners uit de Dutch Relief Alliance: Plan, Tearfund, Oxfam, Save the Children, CARE. Samen bereiken we in totaal 97.701 mensen, naar schatting worden er 21.640 mensen bereikt door de activiteiten van SOS Kinderdorpen.

Help jij ook mee?

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Doneren voor Mozambique

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.