Oorlogskinderen en kindvluchtelingen

Oorlogskinderen en kindvluchtelingen

Sommige kinderen vluchten voor oorlog en geweld, anderen hebben in oorlogsgebieden geleefd. Er zijn ook kinderen die vluchten vanwege honger en droogte door klimaatverandering. Een kind hoort eigenlijk geen vluchteling te zijn. Elk kind verdient veiligheid, een dak boven het hoofd en genoeg eten. Maar helaas leven veel kinderen nog steeds in een crisis omdat ze zijn gevlucht. Dit maakt hen erg kwetsbaar en berooft hen van hun kindertijd. Lees hoe SOS Kinderdorpen zich inzet om kindvluchtelingen en oorlogskinderen te beschermen.

Kindvluchtelingen en oorlogskinderen hebben dringend zorg en bescherming nodig. Ze worden dagelijks geconfronteerd met noodsituaties en missen daardoor hun basisrechten, zoals veiligheid, bescherming, voeding, gezondheidszorg en onderwijs. Ook het recht om te spelen en gewoon kind te zijn ontbreekt. Hun welzijn waarborgen is van het grootste belang.

Wat zijn oorlogskinderen?

Oorlogskinderen leven in gebieden verscheurd door conflicten. Hun levens worden beïnvloed door onvoorspelbare oorlogsomstandigheden, zonder rekening te houden met hun onschuld. Sommige hebben hun ouders verloren door oorlogsgeweld, anderen zijn samen met hun ouders gevlucht om aan het geweld te ontkomen.

Wat zijn kindvluchtelingen?

Kindvluchtelingen zijn kinderen die weggaan uit hun huizen en gemeenschappen door oorlog en geweld, soms met hun ouders, maar vaak ook alleen. Hoewel ze weg zijn uit de directe gevechtsgebieden, betekent dit niet dat hun problemen voorbij zijn. Ze moeten omgaan met verandering, verlies en aanpassing aan nieuwe plekken. Deze kinderen hebben zorg, bescherming en stabiliteit nodig in een wereld die vol onzekerheid is.

Gevolgen voor oorlogskinderen en kindvluchtelingen

De gevolgen van conflict en gedwongen migratie voor deze kinderen zijn verwoestend. Ze worden blootgesteld aan trauma, geweld en psychologische stress die een blijvende impact kunnen hebben op hun leven. Ze lopen ook ernstige risico’s, zoals (seksueel) geweld, kinderarbeid, hongersnood, rekrutering door gewapende groepen en psychosociale trauma’s.

Cijfers over oorlogskinderen en kindvluchtelingen

Hoeveel vluchtelingen zijn er in Nederland?

Nederland heeft regels voor hoe het vluchtelingen helpt. Deze regels bepalen hoe vluchtelingen hier kunnen komen en hoe we ze kunnen helpen. Vooral mensen uit Syrië, Oekraïne en de Griekse eilanden komen naar Nederland om aan oorlog in hun land te ontsnappen. Maar ook uit bepaalde delen van Afrika komen veel vluchtelingen op zoek naar veiligheid. In 2022 kwamen in totaal 47.991 vluchtelingen naar Nederland en vroegen asiel aan. Soms waren er veel mensen tegelijk, waardoor opvangplaatsen vol raakten.

Wat doet SOS Kinderdorpen voor kindvluchtelingen en kinderen in oorlogssituaties?

Bij SOS Kinderdorpen zetten we ons in om deze kwetsbare kinderen te ondersteunen en beschermen. Onze noodhulpprogramma’s zijn gericht op het bieden van zorg en bescherming aan kinderen op de vlucht. We werken samen met lokale organisaties om veilige omgevingen te creëren waar kinderen kunnen spelen, leren en herstellen. In deze kindvriendelijke ruimtes kunnen ze kind zijn, al is het maar heel even.

Daarnaast streven we ernaar om gescheiden kinderen te herenigen met hun biologische familie en bieden we specialistische ondersteuning om hen te helpen hun trauma’s te overwinnen. Door samen te werken met andere hulporganisaties en overheidsinstanties, zetten we ons in om de impact van conflicten en gedwongen migratie op kinderen te minimaliseren.

Meer uitgebreide informatie over de noodhulp die we bieden.

Samen werken aan een betere toekomst

SOS Kinderdorpen is een van de 15 Nederlandse hulporganisaties die samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken deelneemt aan de Dutch Relief Alliance. De partners werken samen in Joint Responses om zo de noodhulp te coördineren en gezamenlijk te faciliteren. Zo kunnen we een beter resultaat behalen dan wanneer alle organisaties alleen zouden werken. We streven ernaar om het aantal kwetsbare kinderen op de vlucht te verminderen en hen een veilige toekomst te bieden. Met onze inzet en toewijding hopen we een positieve verandering teweeg te brengen in het leven van deze kinderen, en een wereld te creëren waarin hun rechten en welzijn worden gerespecteerd, ongeacht hun achtergrond of omstandigheden.

Projecten om deze kinderen te helpen

De afgelopen jaren heeft SOS Kinderdorpen deelgenomen aan verschillende Joint Responses en er ook meerdere geleid om kinderen in crisissituaties en kinderen en families op de vlucht te helpen. Een overzicht van onze noodhulpprojecten vind je hier.

Met de voortdurende steun van mensen zoals jij kunnen we blijven vechten voor een betere toekomst voor oorlogskinderen en kindvluchtelingen. Samen kunnen we hoop, veiligheid en kansen brengen in het leven van deze kinderen die onze steun het hardst nodig hebben. Doe mee met ons en maak een verschil in het leven van kwetsbare kinderen wereldwijd.

HELP KWETSBARE FAMILIES

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.