SOS Kinderdorpen is een kinderontwikkelingsorganisatie, actief in 136 landen en gebieden, en onderdeel van de federatie SOS Children’s Villages International. Wereldwijd zetten we ons structureel in voor kinderen die het risico lopen de ouderlijke zorg te verliezen en kinderen die de zorg van hun ouders zijn verloren.

Er is geen enkele andere organisatie die zoveel ervaring en expertise heeft in de behoeften van onze doelgroep; kennis die we hebben kunnen vergaren in de 70 jaar dat we actief zijn. We hebben verregaand inzicht in hóe we het uiteenvallen van families kunnen voorkomen en hóe we voor kinderen kunnen zorgen die er alleen voor staan. Door te luisteren naar kinderen, oprechte interesse te tonen en er ‘gewoon’ voor ze te zijn. Onze SOS moeders en medewerkers zijn getraind om trauma’s die kinderen hebben opgelopen te begrijpen en er goed mee om te gaan. We bekijken de specifieke situatie van ieder kind en zijn omgeving. Zo krijgt elk kind krijgt de steun dat het echt nodig heeft.

Dit is SOS kinderdorpen

Onze geschiedenis

SOS Children’s Villages International is in 1949 opgericht door Hermann Gmeiner, die als jeugdwelzijnswerker in aanraking kwam met vele kinderen die door de oorlog hun ouders waren verloren of kwijtgeraakt. Hij voelde een diepe verantwoordelijkheid om hen te helpen. Dit gevoel en het geloof in de kracht van familie leefde ook bij mevrouw Yvonne Meyer-Praxmarer die op 24 november 1965 SOS Kinderdorpen in Nederland oprichtte.

Lees meer over de geschiedenis
Hermann Gmeiner

Missie en visie

De kindertijd is de basis voor de rest van ons leven. Daarom geven wij kinderen zonder ouders of veilig thuis zo snel mogelijk weer een liefdevolle familiebasis. Door kwetsbare familie te helpen met de zorg en bescherming van hun kinderen of door kinderen (tijdelijk) op te vangen in een (SOS) familie, opdat kinderen weer kunnen opgroeien in veiligheid, met zelfrespect, kansen en liefde. Op deze manier kan hun leven veranderen. Op een positieve manier en voor altijd. Wij zijn ervan overtuigd dat een hechte familie de enige manier is voor een kind om zich te ontwikkelen en op te groeien tot een zelfstandige volwassene, die verantwoordelijkheid neemt voor zichzelf en anderen.

Meer over onze missie en visie
Familieliefde moeder en kind

Kind en veiligheid

Het belang van kinderen staat bij ons voorop. Altijd. Kinderen zijn kwetsbaar. Daarom zetten wij ons met hart en ziel in om hen uit onveilige situaties te halen en liefdevol op te laten groeien in een veilige familiesituatie. Het is de essentie van ons werk. Wij zetten alles op alles om kinderen in onze zorg, maar waar mogelijk ook daarbuiten, te beschermen tegen verwaarlozing, seksueel misbruik, fysiek en psychologisch geweld. Ons beleid is er actief op gericht om eventuele misstanden te voorkomen, op te sporen en te bestrijden.

Ons beleid op het gebied van kinderbescherming, integriteit en transparantie
Kind en veiligheid - kind houdt zijn moeder vast

Directie en toezicht

SOS Kinderdorpen Nederland heeft een onafhankelijke structuur met een eigen bestuur: algemeen directeur Arian Buurman (sinds 2019) Onze organisatie wordt bestuurd volgens de eisen die de Code voor Goed Bestuur, de zogeheten Code Wijffels, stelt aan fondsenwervende organisaties. Dit betekent dat het dagelijkse management van SOS Kinderdorpen en het toezicht hierop van elkaar zijn gescheiden. De toezichthoudende taak ligt bij onze Raad van Toezicht (RvT).

Meer informatie over onze directeur, de Raad van Toezicht en ons SOS Expert Netwerk
Toezicht en advies

Nieuws

Het laatste nieuws over evenementen, onze ambassadeurs, partners of hoe wij in het nieuws zijn. Maar  we berichten ook wanneer zich een crisissituatie voordoet, we een nieuw (noodhulp) programma opstarten of maatschappelijke thema’s spelen die raken aan ons werk. Dat en meer!

Lees het laatste nieuws
Onderwijs school kinderen op een rij

Publicaties en onderzoeken

Publicaties van SOS Kinderdorpen Nederland en SOS Children’s Villages International, en de leidende kaders die de leidraad vormen van ons werk. Maar ook publicaties die te maken hebben met onder meer kinderrechten, kindontwikkeling en inclusiviteit,die de essentie van ons werk onderschrijven zijn hier te vinden.

Bekijk onze publicaties en onderzoeken
Onderzoek en publicaties

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.